2012. október 30. 15:10

Beköszöntött a tél – megfagyott a magyar gazdaság

Az országban a recesszió teljes mértékben elhatalmasodott, a lakosságnak nincs jövőképe, elfogytak a tartalékok, elfogyott a türelem.

Matolcsy az egyik kezével a gazdagoknak ad, a másikkal pedig kétszeresen vesz el a szegényektől.

A kormány ismét megszorít 370 milliárd Forintot a lakosságon, ennek kivitelezéséhez az eddig már bevezetett adókon kívül kiveti a közműadót, emeli a tranzakciós illetéket, bevezeti a készpénzfelvételi illetéket, eltöröli a tb járulék plafont, nő a cafetéria adókulcsa, közszférában elmarad a beígért béremelés, bevezeti a segélyplafont, kötelezővé teszi a pénztárgépek elektronikus összekötését, és az eddiginél is drasztikusabb NAV vizsgálatokat helyezett kilátásba.

Mindeközben a magyar gazdaság mutatói meredeken zuhannak, a tőke kimenekül az országból, a lakossági fogyasztás csökken, és már csak az export, ami életben tartja azt. Az elmúlt 30 hónap politikája minden szempontból megbukott, amelyből a kormánynak le kellene vonnia a tanulságot. A Fidesz önkényének és érdekeinek szinte minden ágazat ki van téve például szerencsejáték, dohányipar, vagy akár már a meteorológia.

Mára az ország recesszióba süllyedt, a lakosság nem mer költeni, mert nem biztos a munkahelye, nincs megtakarítása, nem biztos a nyugdíja, leállt a banki hitelezés és a fiatalok menekülnek az országból.

Orbán Viktor gazdasági gyorsnaszádja zátonyra futott és az utolsó rakétáit pedig az IMF-re lőtte el.

Felháborító, hogy a magyar kormány 612 milliárd Forinttal támogatja az eladósodott önkormányzatokat, szinte különbségtétel nélkül, amelyet a teljes lakosság fizet meg
A történet 2006-ra nyúlik vissza mikor a Fidesz kezébe került az önkormányzatok jelentős része.

Orbán Viktor 2008-ban hitelfelvételre buzdította az önkormányzatokat, melynek az eredménye a kötvénykibocsájtás lett.

4,4 milliárd forintos kibocsájtás 610 milliárd adósságot generált, ez 140.- szeres veszteség.
Látható a kibocsájtás mögötti politikai akarat, ugyanis jól tudták az önkormányzatok, hogy az ebből származó bevétel nem esik a közbeszerzési törvény alá, szóval bőven jutott beruházásokra, amelyeket a Fidesz közeli cégek végeztek el.

Azt, hogy nem működésre kellett a pénz azt az is alátámasztja, hogy a Magyar Nemzeti Bank júniusi adatai szerint az önkormányzatok teljes tartozása 1293 milliárd forint, míg 4 -500 milliárd forint volt bankbetétben és egyéb befektetésben.

Debrecen, melynek Kósa Lajos Fideszes politikus a polgármestere, élen járt a látványberuházásokban (jégcsarnok, Latinovits Színház, milliárdokért bérelt buszok) 28 milliárdot halmozott fel adósságban.

Kezdeményezni kell, egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, amely megvizsgálja, hogy ki a felelős a felhalmozott adósság milliárdokért, a finanszírozott beruházások valóban szükségszerűek voltak-e, elérték-e a céljukat, miképpen járultak hozzá a lakosság könnyebb és olcsóbb életviteléhez az adott városokban.

Jeles Viktor,
megyei elnökségi tag