Belefulladunk Orbán adósságába

A kormány az államadósság csökkentésében is rosszul, sőt nagyon rosszul teljesít. Orbán Viktor 2011 közepén még azzal dicsekedett, hogy kormánya "megnyitotta a stabil és tartós államadósság-csökkentés korszakát". Csakhogy a legfrissebb számok azt mutatják, hogy a Fidesz-kormány az államadósság elleni küzdelemben is megbukott, mert miközben a gazdasági növekedés esélyét lenullázta, az államadósságot sosem látott csúcsra jutatta.

Pedig az államadóság-csökkentés az a cél, amely mellett Orbán Viktor szerint mindenáron ki kell tartania a kormánynak. Csakhogy hiába helyezték az államadósság csökkentését a középpontba, hiába nyúlták le és élték fel 3 millió ember nyugdíj-megtakarítását, hiába hoztak létre államadósság elleni alapot: az nem csökken, hanem nő.

Az elhibázott és kiszámíthatatlan gazdaságpolitika mára olyan forintgyengülést eredményezett, amely nem csak az államot fojtogatja, hanem a mindennapokat is. Orbán Viktor megszorításainak és adósságának árát fizeti mindenki, aki a gyenge forint miatt megnövekedett devizahitelét törleszti, aki a benzinkútnál a korábbinál jóval drágábban tankol, és a boltban nem luxusjövedelemből, hanem átlagfizetésből vásárol.

Az MSZP a jelenlegi szociális válsághelyzetben az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését, a forint árfolyamának visszaszorítását, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését követeli a
Fidesz-kormánytól!

Tukacs István,
országgyűlési képviselő