2012. február 01. 16:11

Belénessy utasít és szerinte ez így helyes

Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója a kuratórium előtt nevezte meg Hegedűs Istvánt, a Hírcentrum Duna TV-ért felelős helyettes vezetőjét, aki kiadta azt utasítást arra, hogy "négy személy szerepeljen az anyagban". Tehát vállalta az utasítás tényét, ami jól mutatja, milyen felkészült vezére a hazai közszolgálati kommunikáció legfontosabb cégének.

"A riporter és a vágó azt az utasítást, hogy ez a négy személy szerepeljen és Lomnici ne szerepeljen ebben az anyagban, ezt úgy értelmezte, hogy ne is látsszon, és ezzel a brutális módon, mert másképp nem tudták megoldani, kitakarta a képből." - mondta a jegyzőkönyv szerint Belénessy Csaba. Vagyis volt utasítás, bár Belénessy tagadja, hogy az a kitakarásról szólt volna.

Ezzel szemben áll a meghurcolt riporter levele, amely elég határozottan megnevezi, kik a felelősek és milyen módon utasították a beosztottakat.

Akárhogy is nézzük, a Közszolgálati Közalapítvány közzétett december 14-i jegyzőkönyve szerint a "vizsgálóbizottságnak" tudnia kellett, kik és mit követtek el 2011. december 3-án a Duna Televízió és az MTV Híradójának szerkesztőségében, mégis egészen más kapta a büntetést. Milyen felelősségük van ezeknek a döntéshozóknak, és kik azok, akik tűrik, hogy a retusálás kiagyalói, politikai megbízásból dolgozó hír- és történelemhamisítók még mindig dolgozhatnak a közmédiumokban.

A lánc természetesen itt nem állhat meg. A kinevezőket is kinevezték, és nehéz elhessegetni a feltételezést, hogy a politikai ellenőrzéses rendszert nemcsak ők jelentik, a fej ennél sokkal magasabban van.

A mostani jegyzőkönyv - a vizsgálatot végzők és a jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozók akarata ellenére - egyértelműen arról árulkodik, hogy koncepciós eljárás folyt, ahol a fegyelmivel büntetett beosztottakat meg sem hallgatták.

A Lomnici-levél fényében az MSZP biztos abban, hogy új, immár az elsődleges bűnösöket tisztára mosni kívánó másodlagos felelősök személyének felfedésére is irányuló - lehetőség szerint független és pártatlan vizsgálatra van szükség.

Bennünket nem érdekel, hogy ezt melyik hatóság indítja, majd folytatja le. Bennünket egyetlen dolog érdekel: az, hogy a valódi felelősök kilétére minden kétséget kizáróan fény derüljön, s ezek az emberek örökre távozzanak a közszolgálati médiából.

Úgy látjuk, hogy - ha külső nyomás hatására is, de - a hatóság tegnap végre elindult az ehhez vezető úton. Tessék rajta végigmenni! Három hónapja várunk az igazság kiderülésére. Most már csak egy napjuk van hátra, hogy bejelentsék a vizsgálat lefolytatását.

Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését.

 
Nyakó István,

országgyűlési képviselő