inforadio.hu | Belföld | interjú
2016. február 10. 15:00

Tóbiás: többen kell legyünk, mint a párt

Hamarosan kormányértékelőt rendez az MSZP - jelentette be a párt elnök-frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Tóbiás József úgy fogalmazott, ez a parlamenti szezon környékén lesz.

Gazdaságilag Magyarország jövője, és kijutása a világba Európán keresztül vezet. Éppen ezért egy erős Európai Unióban vagyunk érdekeltek - mondta Tóbiás József. AZ MSZP elnök-frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, egyedül egy ország már nem képes arra, hogy választ adjon a kihívásokra.

"A világ gazdasága elkezd átalakulni; minőséget keres és meg akarja fizetni. Ott van a problémám Magyarország versenyképességével, hogy nem akarja felismerni azt a változást, ami lezajlóban van a világban, még mindig az alacsony bérköltséggel akar versenyképes lenni. Miközben pont azt látjuk, csökken a belső kereslet, elbocsájtási hullámok jönnek és nincs új szakképzett munkaerő, mert elhagyja az országot" - fejtette ki a szocialista politikus.

Tóbiás József azt mondta, nem akar beállni a sorba, és évértékelőt tartani, helyette mást tervez.

"Kormányértékelő tartásának lenne értelme, egy szembesítő rendezvénynek, hogy milyen kormányzás lesz ma Magyarországon. Nem azt mondtam, hogy nem lesz, nincs konkrét dátuma, de lesz" - jelezte.

A kormányértékelőt - mint fogalmazott - még a parlamenti szezon környékén megtartja az MSZP.

A pártszervezetről azt mondta, rájöttek, hogy nem a pártfórumok, taggyűlések a legfontosabbak, hanem a helyi jelenlét, az emberek meghallgatása. Vidéken garázsklubok alakultak, ahol az emberek pártszimpátiától függetlenül megbeszélik az őket érintő dolgokat, problémákat. Ezért az MSZP létrehozta a 106 egyéni választókerületben az úgynevezett helyi társadalomszervező hálózatát, amelynek tagjai között vannak nem párttagok is.

"Egy választás soha annyira nem volt fontos, mint 2018-ban. Az a kérdés, hogy ebben maradunk, hogy keveseké lesz minden és sokaknak nem marad semmi, aki el bír menni, aki nem, az beragad vagy pedig azt mondja, esélyt akarok kapni, hogy itthon boldoguljak" - fogalmazott a pártvezető.

Tóbiás József azt mondta, a 106 választókerületben dől el a választás, és mivel sokat változott a világ az elmúlt években, ezért nem feltétlenül párton belülről tervezik kiválasztani jelöltjeiket, hanem olyan embereket keresnek, akikben az adott körzetben megbíznak a helyiek.

"Ez a 106 ember a kulcs, és az a helyi közösség, ami őket támogatja. Ha a pártpolitika versenyét nézzük, akkor vannak a különböző eredmények, ki hogyan áll, de ha a valóságot, ahol a helyi társadalom is véleményt mond, akkor meggyőződésem, hogy az fogja átbillenteni a mérleg serpenyőjét balra, hogy olyan embereket is meg tudunk szólítani, akik nem pártalapon akarnak változtatni. Azokat a választókat, akiknek elegük van, de nem elég, hogy valamit tagadnak, hanem akarnak küzdeni valamiért. Mi azt megmutatjuk, hogy miért érdemes."

Az MSZP elnökének szavai szerint ez az ország jóval sokszínűbb, mint ahogy azt a Fidesz megpróbálja lerajzolni. Mint mondta, ha az ország és a benne élő emberek azt érzik, felszabadultabbak lehetnek, és nem a megosztásra, a gyűlöletre, hanem a nyugalomra, a biztonságra, az építkezésre számíthatnak, akkor megéri ezt az áldozatot meghozni.

"Többen kell legyünk, mint a párt. Ez a mi feladatunk, ezt kell megértenünk. Körénk kell szervezni, de nem lehet ezt  kizárólagosan tenni. Meg kell nyitni, alulról engedni kell azokat, akik szeretnének változtatni, és van is energiájuk hozzá, akik azt mondják, nem akarok pártozni, de nem akarom azt látni, ami az én településemen van, segítek! Nem mondhatjuk, hogy nem, csak ha belépsz a pártba!" - jelentette ki Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hanganyag: Exterde Tibor, Király István Dániel

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok