Külföld | Pristina Belgrád Koszovó
2013. március 19. 14:25

Belgrád-Pristina: a történelmi traumákon túl kell lépni

"Derűlátó vagyok a Belgrád és Pristina közötti, magas szintű tárgyalások kilátásaival kapcsolatban. Remélem, hogy az Európai Unió közvetítésével zajló párbeszéd keretében a szerb és a koszovói fél megbeszélései hamarosan újabb eredménnyel zárulnak" - fejtette ki Göncz Kinga az Európai Parlament és a szerb törvényhozás delegációjának keddi brüsszeli ülésén, amelyen a szocialista EP-képviselő a kétoldalú kapcsolatokról szóló napirendi pont előadója volt.

Az Európai Parlament és Szerbia interparlamentáris ülésére egy nappal a Belgrád-Pristina között kormányfői szinten folyó tárgyalások tervezett hetedik fordulója előtt került sor. A szerdai találkozótól sokan áttörést várnak, politikai megállapodást az egyik legkényesebb kérdésről: az észak-koszovói szerb lakosság helyzetének a rendezéséről. Az egyezség elérésének lökést adhat, hogy az Európai Unió kilátásba helyezte: pozitív döntés esetén a tagjelölt Szerbia még ebben a félévben dátumot kaphat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.
 
Felszólalásában Göncz Kinga azt hangoztatta, hogy a tárgyaló felek a technikai, majd a magas szintű politikai tárgyalásokon jó néhány, a lakosság mindennapi életét megkönnyítő megállapodást hoztak tető alá.  Hozzátette: fontos, hogy a papíron megszületett egyezségeket - az emberek szabad mozgásának biztosításától a diplomák kölcsönös elismeréséig - végre is hajtsák a felek.
 
"A többségében szerbek lakta Észak-Koszovó helyzetének rendezése kényes téma. Mi, magyarok jól tudjuk, mennyire nehéz túllépni történelmi traumákon. Nem várhatjuk el az emberektől, hogy elfelejtsék a múltat. Közösen kell megtalálni az érzékeny egyensúlyt a múltra való emlékezés és a jövő építése között" - fejtette ki a képviselő.
 
Göncz Kinga fontosnak nevezte, hogy a közvélemény értesüljön a párbeszéd eredményeiről, és a bőrén érezze a megállapodások jótékony hatását. Szükségesnek mondta azt is, hogy a civil társadalom képviselőit bevonják a tárgyalási folyamatba.
 
"Szerbia jogosan várja el, hogy a Koszovóban élő szerb kisebbség biztonságban érezze magát, kulturális és vallási örökségét megőrizhesse és ápolhassa. Jogos elvárás azonban az is, hogy a Szerbia területén élő kisebbségek hasonló védelemben részesüljenek, a hatóságok fel tudjanak és akarjanak lépni az őket érő atrocitásokkal szemben" - mondta a szocialista EP-képviselő.