2012. július 10. 16:08

Bemutatkozott a ciprusi elnökség

Az Európa 2020 stratégiával megcélzott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés csak az esélyegyenlőség érvényesítésével érhető el.

A szolidaritásra és a társadalmi érzékenységre a Tanács elnökségének kiemelt figyelmet kell fordítania: a gazdasági válság nem jelenthet hivatkozási alapot ezen alapelvek elhanyagolására – figyelmeztetett Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság mai ülésén, ahol a hivatalba lépő ciprusi elnökség munkaprogramjáról rendeztek eszmecserét.

A kedd délelőtti brüsszeli ülésen a július 1-jén hivatalba lépett ciprusi elnökséget Loucas Louca igazságügyi és Sotiroula Charalambous munkaügyi miniszter képviselte.

A magyar EP-képviselő elmondta: a nők a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb csoportja, ezért különösen fontos, hogy minden szükséges lépést megtegyünk helyzetük javításáért. A képviselő üdvözölte, hogy a ciprusi elnökség ambiciózus programjában szerepel a nemek közötti bérolló problémájának kezelése, amelyben a tagállamok közötti legjobb gyakorlatok megosztása számottevő előrelépést eredményezhet.

Hozzászólásában Gurmai Zita felkérte továbbá az elnökséget, hogy a 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalásokon tegyen meg mindent egy esélyegyenlőségi szemléletű költségvetés megszületése érdekében. „Mind a kiadások mind a bevételek szerkezetét úgy kell kialakítani, hogy azok előmozdítsák a nemek közötti esélyegyenlőséget. Csak ez járulhat hozzá – a ciprusi elnökség programjában szereplő – jobb Európa megteremtéséhez” – zárta hozzászólását a képviselő.