MTI/mszp.hu
2011. február 14. 13:43

Benyújtotta az alaptörvény elfogadását szigorúbb feltételekhez kötő javaslatát az MSZP

Az MSZP benyújtotta törvényjavaslatát, amelyben kezdeményezi, hogy az új alkotmány csak akkor léphessen hatályba, ha azt két egymást követő Országgyűlés kétharmados többséggel, változatlan tartalommal elfogadja.

A Mesterházy Attila pártelnök, Lamperth Mónika és Bárándy Gergely által jegyzett indítvány emellett kimondaná, hogy az új alkotmány szabályozási elveit rögzítő határozati javaslat elfogadásához a parlamenti képviselők négyötödének szavazata szükséges. A három szocialista politikus ismét beterjesztette az új alkotmány társadalmi egyeztetéséről szóló javaslatát is.  Ezt az indítványt tavaly októberben már egyszer beterjesztette az MSZP, de akkor nem vették tárgysorozatba. Ez rögzítené, hogy az új alkotmány és az annak alapelveit meghatározó határozati javaslat tervezetéről jogosultak véleményt nyilvánítani az érdekvédelmi szervezetek, köztestületek országos szervei és érdekegyeztető fórumai, valamint azok a társadalmi szervezetek, amelyek tevékenysége valamely alapvető jog védelmére vagy valamilyen közérdek érvényre juttatására irányul. A véleményeket bárki számára elérhetővé kellene tenni az indítvány értelmében, és azokról összefoglaló dokumentum is készülne.

Mesterházy Attila vasárnap sajtótájékoztatón közölte, hogy az MSZP csak akkor tér vissza az alkotmányozáshoz, ha a kormánytöbbség elfogadja javaslatait, illetve ha a folyamatot fél év múlva elölről kezdik.