mszp.hu | Belföld
2020. július 29. 09:47

Benyújtotta természetes tavaink védelméről szóló népszavazási kezdeményezését az MSZP

Benyújtotta természetes tavaink védelméről szóló népszavazási kezdeményezését az MSZP
Amit a kormány művel, gyakorlatilag hűtlen kezelés: ellopják természetes erőforrásainkat, mind a gyerekek, mind az adófizetők pénzét. Ezt meg kell állítani, mondta Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, választmányi elnöke szerdán az ATV Start című reggeli műsorának vendégeként.

Politikailag igen forró ez a nyár, népszavazási kezdeményezést nyújtott be az MSZP természetes vizeink védelmében, a KSH az állami iskolákba járó gyerekek óriási alulfinanszírozását mutatta ki, mindeközben a fideszes kormányt továbbra is csak a közpénz lenyúlása érdekli.

Kunhalmi Ágnes elmondta, az MSZP kedden egy háromkérdéses népszavazási kezdeményezést nyújtottak be Tóth Bertalan pártelnökkel természetes tavaink védelméről a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ezúttal minden simán ment, „nem voltak kopaszok”.

„Azt szeretnénk, hogy maradjanak meg a szabad strandok és változtatási tilalom legyen ezekre a területekre. A Balaton, a Velencei-tó és a természetes vizeink közös kincseink” – hangsúlyozta. Emlékeztetett, például Keszthelyen is idén záratta be a fideszes önkormányzat az utolsó szabadstrandot, pedig azt ígérték a választási kampányban, hogy meg fogják tartani az embereknek az olcsó pihenési lehetőséget biztosító területeket.

„Olyan javaslat kell, ahol fejleszteni is lehet, de megmarad az embereknek az alanyi joga, hogy a saját, szűkös természeti erőforrásainkhoz hozzáférhessenek! Ez nem jobb- vagy baloldali kérdés, és nagyon sok fideszes polgármester is szólt már emiatt, sőt, többen le is mondtak a rájuk gyakorolt nyomás miatt, hogy vegyék el az emberektől, ami az övék” – mutatott rá a szocialista politikus.

Kunhalmi Ágnes kérdésre az állami iskolába járó gyermekek alul finanszírozásáról is beszélt az egyházi iskolákhoz képest. Kiemelte, az állami iskolába járó gyerekek után négyszer kevesebb támogatást kap az iskola, ami szerinte elképesztően igazságtalan. „A demokratikus országokban nincs ekkora diszkrimináció – ott van erre példa, ahol politikai szerepet is felvesz az egyház és egy ideológiát legitimál” – mondta.

„Mi különválasztjuk a vallást és az arra épülő intézményrendszert, valamint kritizáljuk a társadalmi igazságtalanságokat” – hangsúlyozta az MSZP oktatási szakpolitikusa, aki szerint egyház és egyház közt óriási különbségek vannak. Sokuk valóban karitatív tevékenységet is folytat elmaradottabb térségekben, de van, amelyik nemcsak erre használja a befolyását.

„Most már a KSH számai is alátámasztják, hogy egy kiemelt, kedvenc egyház egyfajta politikai tevékenységet végez: nem kritizálja a kormányt és elhallgattatja a belső hangokat. Pedig például a felülreprezentált katolikus egyházban is rendkívül sok olyan jó ember van, akik Isten színe előtt egyenlőnek tartják a gyerekeket, és nem tartanak ekkora különbséget fenntarthatónak”.

Kérdésre válaszolva Kunhalmi Ágnes egy másik aktuális ügyről, a Mátrai Erőművel ellopott tízmilliárdokról is beszélt. „Ez konkrétan egy hűtlen kezeléssel is felérhet. Annak idején a németek hatmilliárdért adták el Mészáros Lőrincnek, most pedig a magyar állam megvette szintén négyszeres szorzóért. Végül összesen 75 milliárdot költött rá az állam különböző ügyletek révén a mi pénzünkből, miközben veszteségessé vált” – foglalta össze az esetet, amelyet részletesen kifejtenek a párt honlapján.

Elmondta, az erőművet Mészáros Lőrinc, a Fidesz strómanja annak idején hatmilliárdért vette meg, majd azonnal kivett belőle többedmagával 11 milliárdot, amiből az övé 8 milliárd volt: „Mindjárt pénzénél volt. Ezután költenie kellett volna rá, hiszen szén-dioxid-kvótát kell vennie ennek az erőműnek, mert nagyon környezetszennyező, utána meg még beruházni kellett volna mindenféle technikai eszközökre, hogy ezt a szén-dioxidot megszűrjék.

Ez mind-mind beruházás, és erre költenie kellett volna! Nem költött, eladta az államnak, és csak nyereségesen jött ki. Hogy miért kellett az egész ügyletbe Mészáros Lőrincet belerakni: nyilván azért, amiért az összes NER-oligarchát valahová mindig be kell rakni, ahol állami pénz van” – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó párttagok