mszp.hu | Belföld
2022. december 07. 11:19

Benzinár: 5% áfát; addig a pluszbevételt kapja a tömegközlekedés és az önkormányzatok

Benzinár: 5% áfát; addig a pluszbevételt kapja a tömegközlekedés és az önkormányzatok
Csökkentse a kormány 27-ről 5 százalékra az üzemanyag áfáját; amíg ezt megteszi, addig is juttassa a költségvetés extra adóbevételeit a tömegközlekedésre és az önkormányzatoknak – reagált a szocialista Harangozó Tamás az üzemanyag-ársapka eltörlésére szerdán.

A kedd éjjeli bejelentésben a legmeglepőbb az volt, hogy „ennyire nem tudnak kormányozni” - mondta az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az ATV Start című műsorában.

„Hogy a mi megítélésünk szerint tisztességtelenül politizál a Fidesz, hogy visszaél a hatalmával, ilyeneket tudunk. De hogy ennyire nem tudnak kormányozni, hogy ilyen káoszt okoznak, azért ez szerintem (...) mindenkit meglep, még talán a saját támogatóikat is” – jelentette ki.

Azt mondta, az MSZP két dolgot követel „mindenféleképpen” jelen helyzetben a kormánytól: az egyik, hogy „legalább a háború időszakára, átmeneti jelleggel” az áfát csökkentse le 5 százalékra; a másik, hogy amíg ezt megteszi, addig is mondjon le a pluszbevételeiről, és „ezt legyenek kedvesek épeszűen most már a tömegközlekedésre, és az önkormányzatok finanszírozására fordítani”.

Mivel veszélyhelyzet van, a kormány mindkettőt „egy tollvonással, ahogy eltörölte most az ársapkát, ugyanilyen tollvonással, egy rendelettel” meg tudná tenni – érvelt.

„Azért mondom el, hogy értsék az emberek, hogy van egy ilyen lehetősége a kormánynak. Ehhez se ’Brüsszel’ nem kell, se az ENSZ, sem Űrkutatási Tanácsadó Testület jóváhagyása” – mondta.

Ismertette: csak az év első kilenc hónapjában 2600 milliárd forint pluszbevétele keletkezett az államnak, ebből több mint 1000 milliárd forint csak az általános forgalmi adóból (áfa), az áremelkedések miatt.

Ha a kormány erről a költségvetésben nem tervezett bevételről lemondana, az áremelkedés sem lenne akkora – mutatott rá.

Ha a benzinársapka eltörlése növeli az inflációt, akkor „azért fogja növeli, mert a 30 %-át adóban még egyszer lehúzzák az emberekről” – érvelt, rámutatva: ki lehet számolni, hogy a 641 forintos benzin 27% áfa nélkül ötszáz-egynéhány forint lenne, tehát alig emelkedne az eddigi ársapkás 480 forintról, „ha a magyar állam nem húzná le a bőrt a saját polgárairól egyfolytában”.

Úgy folytatta: „muszáj”, hogy a tömegközlekedésnek normális, tisztességes körülményeket biztosítson az állam; a rezsinövekedések miatt az önkormányzatok – a fideszesek is - épp ezekben a hetekben döntenek járatritkításokról vagy -megszüntetésekről, „tehát megint az emberek fognak szívni”.

Ostorozta a kormányt, amiért hazudott, illetve egymást is kizáró ténymegállapításokat és bejelentéseket tett a kedd éjjeli sajtótájékoztatón: „Én még ennyi össze-vissza beszélést és hazugságot egy sajtótájékoztatón talán sose láttam”.

A tájékoztatón azt mondták, 13 hónapja volt árstop az uniós háborús szankciók miatt, holott akkor „hol volt itt bármilyen háború? (...) Semmi ilyen nem volt. Egyszerűen egy inflációs nyomás volt az országon, a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt” – kezdte Harangozó a valótlanságok felsorolását.

Azt is állították, hogy az olajembargó hatása „hirtelen, egy nap alatt begyürüzött Magyarországra”, holott „ezerszer elmondta és a Fidesz, hogy csak úgy szavazta meg a szankciókat, hogy az Magyarországra az olajjal kapcsolatban (...) nem vonatkozik. Akkor most ki hazudott?” – folytatta.

Hernádi Zsolt MOL-vezér azt is állította, hogy a jövőben importra kell hagyatkoznunk, de egy másik mondatban elismerte: hetek óta Szlovákiából hozzák az üzemanyagot, „hogy egyáltalán legyen. Hát ez a két mondat is kizárja egymást” – mondta.

Harangozó azt is hazugságnak minősítette, hogy a kormány az extrapofitadóból finanszírozta az olcsóbb üzemanyagot – hiszen a MOL múlt héten jelentette be, hogy „egész történetének legnagyobb nyereségét érte el az első háromnegyed évben, 253-valahány milliárd forintot, és egyetlen büdös fillért nem kapott a magyar kormánytól vagy a költségvetéstől, hogy az ő életét és sorsát kompenzálják”.

„Kedvencének” Harangozó azt nevezte, hogy egy nap alatt begyűrűzött Magyarországra a szankciók hatása, „tehát a hanyatló nyugaton meg a környezetünkben lévő közép-európai országokban sem látunk sehol ellátási problémát meg kígyózó sorokat, csak Magyarországon, de persze mindenki hülye, csak mi vagyunk villamos” – mondta ironikusan.

Azt mondta: „tökéletesen látszik”, hogy az ársapka eltörlése nem lehetett „megtervezett menetrend”.

A frakcióvezető nem bocsátkozott jóslásokba arra a kérdésre, hogy milyen hatása lehet a forint árfolyamára az ársapka eltörlésének. Azt mondta: arra inkább hathat Matolcsy hétfői bejelentése a Palament Gazdasági Bizottságának ülésén, ahol „szó szerint tátott szájjal ült mindenki”, amikor a jegybankelnök „kerek-perec megmondta, hogy a világ negyedik-ötödik legsebezhetőbb – a világ, nem Európa! – a világ negyedik-ötödik legsebezhetőbb gazdasága a magyar, és óriási kockázatot jelent az, amit a magyar kormány csinál”.

Kapcsolódó párttagok