mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 31. 15:08

Bér és lakhatás: ez a legfontosabb a fiatalok számára!

Bér és lakhatás: ez a legfontosabb a fiatalok számára!
Az anyagi háttér, azaz a bér és a lakhatás a legfontosabb a fiatalok számára, ezért „teljesen mellélőnek” a Fidesz népesedéspolitikai eszközei – állapította meg Harangozó Gábor, a Szociális Demokráciáért Intézet programigazgatója a Spirit FM rádióban kedden.

A politikus a Szociális Demokráciáért Intézet és az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa megbízásából készült friss tanulmányról beszélt, mely nagyon nagy mintás kutatáson, 8 ezer fiatal megkérdezésén alapult.

A kutatás megmutatta, hogy a kormányzati propagandával szemben egyáltalán nem sikeres a Fidesz népesedéspolitikája, mert a fiatalok nemhogy gyereket, de házasságot sem terveznek.

A statisztika szerint átlagban 1,78 gyermek születik egy családban, a kormányzati propaganda viszont 2,1-ről beszél, ami „úgy jött ki, hogy azokat a gyerekeket, akik erre a kérdésre azt válaszolták, hogy ők egyáltalán nem terveznek gyereket, (...) nem számolták bele a statisztikába” – világított rá.

„Már tervben sincsen annyi gyerek, hogy a népesedést fönn lehetne tartani” – állapította meg.

A Fidesz népesedéspolitikai eszközei pedig „teljesen mellélőnek”, hiszen a kutatás szerint a fiataloknál a gyermekvállalást elsősorban az anyagi háttér, vagyis a bér, és a lakhatás befolyásolja – mondta.

A magyar bérek a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban, „és akinek ez nem felel meg és van tudása, az el is megy” – tette hozzá.

A lakhatással kapcsolatban elmondta: 2010 óta 152 százalékkal nőttek a lakásköltségek és több mint 60 százalékkal az albérleti költségek, aminek következtében a gyerekek nagy része átlag 29 éves koráig a családi háztartásban marad.

Rámutatott: a kutatás szerint a gyermekvállalást befolyásoló tényezők közül az utolsó, 13. és 14. helyre szorult az adókedvezmény és a hitel, amivel a Fidesz akarja a gyerekvállalást stimulálni.

„A bérpolitika és a lakhatás megoldása (...) sokkal többet jelentene számukra” – húzta alá Harangozó Gábor.

A fiatalok harmadik félelme, új jelenségként, hogy nem tudnak megfelelő párkapcsolatot kialakítani – mondta el a szocialista politikus.

A kutatás jól mutatja, hogy „az oktatási rendszerrel nagyon nagy baj van”, mert konzerválja a meglévő különbségeket; „egyre inkább kasztosodik a magyar társadalom.” Ezt Harangozó „óriási problémának” nevezte.

Magyarországon a diplomások bérelőnye az egyik legnagyobb az Európai Unióban, ennek ellenére nem a diplomás, hanem az alacsony hozzáadott értékű munkahelyek bővülnek az országban. Ezért a jól képzett fiatalok jelentős része külföldre költözik, a tanulmány szerint a megkérdezett fiatalok 33%-a ezt tervezte - mondta.

Aki pedig marad, egyre kevésbé gondolkodik nagyobb hozzáadott értékű tudás megszerzésében; 2020-ban összesen 68 ezer fiatal ment csak felsőoktatási intézménybe, „ez a valaha volt legalacsonyabb érték” – fűzte hozzá.

Az MSZP stratégiaalkotásért felelős ügyvivője ezt úgy kommentálta: a kormánynak „pont nem ezt kéne” reagálnia, hogy lejjebb viszi a felvételi ponthatárokat meg eltörli az emelt szintű érettségit a felvételinél, hanem „azt kéne reagálniuk, hogy megbecsülik a tanárokat, és sokkal nagyobb erőforrásokat kéne biztostani a kutatás-fejlesztésre, (...) az egyetemek fejlesztésére és a pedagógusbérek rendezésére”.

Hozzátette: Magyarországon a GDP-hez képest a kutatás-fejlesztésre fordított források nagysága a harmadik legrosszabb az Európai Unióban, „tehát azt hiszem, hogy inkább itt kéne keresgélni a megoldást”.

Hozzátette: a világot ma óriási különbségek és igazságtalanságok jellemzik, „valami nagyon el lett rontva”. „Igazságosabb és fenntarthatóbb világot kell teremtenünk” – vonta le a következtetést.

Kapcsolódó párttagok