2012. szeptember 13. 13:38

Bérek helyett béresek

Orbán Viktor a béremelések kormányának nevezi kabinetjét, valójában azonban csökkennek a keresetek: ezt a KSH statisztikái is alátámasztják és a szakszervezetek is megerősítik. Vagyis Orbán megint hazudik.

Miután Orbán Viktor szétverte az érdemi érdekegyeztetést a kormányzat és a szakszervezetek között, a miniszterelnök büszkén pózolt a LIGA szakszervezet vezetőjével a sajtó előtt. Majd arcátlan pökhendiséggel képes volt azt mondani, hogy ez a béremelések kormánya. A helyzet azonban nem ez.

A minimálbér ugyan valóban emelkedett a kormányváltás óta, ám a bruttó emelkedés a munkaadónak teher, a dolgozónak pedig átverés, mert a zsebében a vásárlóerő értékét tekintve több mint tízezer forinttal kevesebb pénz marad.

A kormány elfogadható bérek helyett elszegényedő béreseket tud csak felmutatni. A 60 ezer 200 forinttal induló közfoglalkoztatási bér mára 47 ezer forintra csökkent, ráadásul vásárlóerő értéke csupán 38 ezer forint. Mivel jövőre nem kívánják ezt megemelni, az infláció miatt csak 35 ezer forintot ér majd. Így lesz ugyanazért a munkáért a 60 ezerből 35 ezer forint.

Orbán betarthatatlan ígéretek tömkelegét tette kormányra kerülésekor, de sem új munkahelyek, sem a társadalom jelentős részét segítő adócsökkentés nem történt meg. Éppen ellenkezőleg. A bukott gazdaságpolitika miatt most kénytelenek meghirdetni a háromszáz milliárd forintba kerülő munkahelyvédelmi akciótervet, aminek nincs meg a költségvetési forrása.

Egy, a munkavállalók és a munkát keresők érdekeit hatékonyan képviselő kormányzatnak olyan gazdasági környezetett kellene teremtenie, ami elősegíti, hogy munkahelyek szülessenek. Az MSZP ilyen kormányt fog alakítani.

Gúr Nándor,
az MSZP alelnöke,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke