MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2015. június 30. 19:45

Béremelés kell az egészségügyben - Országgyűlés

Tukacs István a július 1-jei egészségügyi dolgozók napja, a Semmelweis-nap kapcsán hívta fel a figyelmet az egészségügy különösen nehéz helyzetére. Szóvá tette a hálapénz rendszerét, azt, hogy sok dolgozó távozott külföldre. 

Az ellenzéki képviselő szerint a dolgozók 50 százalékos bérfejlesztést követelnek, és nagyjából 100-120 milliárd forint kellene az egészségügyre. Olimpiai álmok és kongó stadionok árnyékában ezek még inkább támogatható követelések - hangoztatta, és nemzeti ügy lévén egy egységes egészségügyi koncepciót kért a kormánytól.  

Olimpia - Nincs meg a bizalom
    
Lukács Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy ők is fel tudnák sorolni az olimpia rendezésével összefüggő pozitívumokat, ugyanakkor akik megrendezhetik a játékokat, azok más gazdasági helyzetben vannak. Szerinte nincs olyan helyszín, ami pozitív szaldóval zárt volna.

Értékelése szerint nem kell ahhoz olimpia, hogy összehozzák a nemzetet, s akik most az összefogásról beszélnek, azok a törvényhozás mindennapjaiban a kirekesztés politikáját folytatják, így nem hitelesek.

Az ellenzéki politikus azt is mondta: a vizes világbajnokság ügyében megadták a bizalmat a kormánynak, ugyanakkor két hét alatt megnőttek a beruházás költségei, pályázat nélkül adták oda a kivitelezést és területeket vesznek el a XIII. kerülettől. Emiatt az olimpia ügyében nincs meg a bizalom - tette hozzá.

A szocialista képviselő költségesnek ítélte a pályázat benyújtását, s megjegyezte: Magyarország nemzetközi kapcsolatai miatt nehezen nyerné el a rendezést. Szóvá tette a megvalósíthatósági tanulmány hozzáférhetetlenségét és azt is, hogy szerinte a kormányközeli oligarchák a pénzek lenyúlásán dolgoznának.

Vízes vb - Átláthatóságra van szükség
    
Kiss László (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy fontos ügyről van szó, de szóvá tette, hogy elmaradtak az önkormányzattal az egyeztetések. Az eredeti törvény beterjesztésekor még mintaszerűen zajlottak az egyeztetések - jegyezte meg.

Kifogásolta, hogy Garancsi István cégével kötöttek a beruházás kivitelezésére szerződést. Azt kérte, hogy pályázaton döntsenek a nyertesről. Elmondta, azt sem értik, miért emelkedtek nagy mértékben a költségek, illetve miért vontak be újabb ingatlanokat a beruházásba.

A politikus végül azt kérte, ne spórolják meg az egyeztetéseket, törekedjenek az átláthatóságra. Ha változtatnak a magatartásukon - címezte szavait a kormánypártiaknak -, akkor az MSZP támogatni tudja a javaslatot.

Vita a Jobbik és az MSZP között

Szilágyi György azt firtatta, hogy a szocialisták álláspontja miatt Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere támogatja-e még a vizes vb-t. Ez ugyanis új helyzetet teremt - jegyezte meg.

Kiss László megismételte, hogy egyeztetéseket szeretnének, és akkor támogatni fogják a javaslatot.

Lukács Zoltán (MSZP) azt rótta fel a Jobbiknak, hogy az ellenzék ellenzékének a szerepét játssza. Talán azért nem zavarják a Jobbikot a megnövekvő költségek, mert talán bevették "a történetbe" az ellenzéki pártot - vetette fel. Azt mondta, a Fidesz a Jobbikkal és Garancsi Istvánnal együtt elrak 47 milliárd forintot "zsebbe".

Állami vezetői juttatások - Nem hiteles a kormány javaslata

Az állami vezetői juttatások csökkentésével összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában Lukács Zoltán (MSZP) nem tartotta hitelesnek a kormány javaslatát. Szerinte a Fidesz hosszú ideje az olcsóbb államról beszél, de folyamatosan emelkedik az állami vezetők száma. Elmondta, hogy jelenleg több mint 100 helyettes államtitkár, 54 államtitkár, 11 miniszter dolgozik.

A legutóbbi szocialista kormány idején az állami vezetők létszáma ennek a fele volt - tette hozzá.

A politikus szerint nem a fizetések csökkentésével, hanem az állami vezetők számának csökkentésével lehetne olcsóbbá tenné az állam működését. Közölte, a szocialistáknak volt is egy javaslata, de azt a kormánypártok nem támogatták.

A felsőoktatás szabályozására vonatkozó törvények módosításáról

Hiller István (MSZP) a felsőoktatás korszerűsítése mellett foglalt állást, szavai szerint beszélni kell az irányokról és tervekről. Azt ugyanakkor rossz döntésnek nevezte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről külön törvényt hoztak. Az ellenzéki politikus azt mondta: ezt politikailag érti, szakmailag elfogadhatatlannak tartja, s több érvet tudna hozni amellett, hogy más egyetemekről is külön törvényt hozzanak, de nincs ez így rendben. A konzisztóriumok létrehozását is kifogásolta, szerinte az állami szerep erősítésére nincs szükség a felsőoktatásban.

Vita a nemzeti akkreditálás rendszerének átalakításáról

Józsa István (MSZP) azt mondta, talán még nem késő, hogy a kormánypárti képviselők "észhez térjenek", mert a jogszabály elfogadása súlyos károkat okozhat. Bárándy Gergely (MSZP) arra emlékeztetett, hogy az Alkotmánybíróság szerint nem szerencsés, ha a jogalanyok széles körét érintő javaslatokat önálló képviselői indítványként nyújtanak be. Az pedig felháborító, ha egy nyúlfarknyi szöveghez annak terjedelmét sokszorosan meghaladó módosító javaslatot nyújtanak be - közölte.