Bérfeszültségek, elvonások - Országgyűlés

Bérfeszültségek, elvonások - Országgyűlés
Ülésezett a Parlament.

Milliárdokat vonnak el a közfoglalkoztatástól

Gúr Nándor képviselő azt rótta fel a kormánynak, hogy 2017-ben 40 milliárdot vonnak ki a közfoglalkoztatási rendszerből, közben pedig 50 ezer fővel csökkentik a közfoglalkoztatottak létszámát.

Csökkenő utasjogok a személyszállításban?

Józsa István a személyszállításról kérdezett. Szerinte e területen úgy tűnik, nemcsak nem közelednek az európai színvonalhoz, hanem inkább nő a távolság. Márciusban jelent meg a kormányrendelet, amely felfüggeszti egy EU-rendeletben foglalt és garantált utasjogok körét, ami a járatkimaradásokat, késéseket érintette - mutatott rá, hozzátéve: így a közlekedési társaságok nem kötelezhetőek, hogy 120 perces késés, járatkimaradás esetén kompenzálják az utasokat, vagy visszatérítsék a jegy árát. Ez nem marad így ugye? - kérdezte a szocialista politikus.

Mikor rendezi a kormány a felsőfokú végzettségű, nem pedagógusok bérét?

Szakács László arról beszélt, hogy nem változott a köztisztviselői, kormánytisztviselői alap az elmúlt kilenc évben. A kormány bérpolitikája nem becsüli azokat, akik felsőfokú végzettséggel, de nem feltétlenül oktatóként dolgoznak egy-egy oktatási intézményben. Jelezte, határozati javaslatot terjesztettek be a bérfeszültségek oldására, s azt kérdezte, támogatják-e azt, illetve mikor rendezi a kormány a felsőfokú végzettségű, nem pedagógus dolgozók bérét?

Mikor emelkedik a szociális területen dolgozók bére?

Gúr Nándor azt firtatta, miért nem éri el a minimálbért sem a szociális területen dolgozók nettó bére. Elmondta, az ezen a területen dolgozók átlagbére 2016-ban 359 forinttal haladta meg a minimálbért, 2017-ben azonban több mint 3200 forinttal kevesebb lett a fizetésük a minimálbérnél. Hogyan és mikor fognak ezen változtatni? - tudakolta.

Miért költözött Berettyóújfaluba a tankerületi központ?

Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte, azért költöztették-e a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányból Berettyóújfaluba a tankerületi központot, mert annak vezetője Berettyóújfaluban lakik. Hányan mondtak fel amiatt, mert nem tudnak bejárni a berettyóújfalui központba? - tudakolta. Rétvári Bence elmondta, a tankerületi központ munkatársai közül öten laknak Püspökladányban, 12-en Berettyóújfaluban, hatan Hajdúszoboszlón. Hozzátette: egyetlen dolgozó van, aki elment, és nem a fenntartónál, hanem egy köznevelési intézményben dolgozik. Jelezte, Püspökladányban jelenleg is működik egy kihelyezett iroda, a korábbi azonban nem volt alkalmas arra, hogy hosszabb távon ott folytassa tevékenységét a központ, és az új helyen térítésmentesen kaptak irodát.

Mikor változtatnak a lakcímbejelentés szabályain?

Tukacs István szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ukrán határ mentén nyugdíjkifizetés napján megnő a forgalom. Kifejtette, fiktív magyarországi lakcímre bejelentkezve ukrán állampolgárok szereznek jogosultságot a magyar nyugdíjra. Mikor változtatnak a lakcímbejelentés szabályain? - kérdezte.

Felesleges állapotrajzot kérni az ásott kutakról

Az azonnali kérdések sorát nyitó Gőgös Zoltán arról beszélt, hogy egy végrehajtási rendelet miatt állapotrajzot kell készíttetni a falusi ásott kutakról. Felesleges ez a szigorúság, elég lenne, ha mindenki, aki ilyet használ, az bejelentené a kút létét - mondta. A hatóságok pedig eldönthetnék, hogy ezek közül melyeket kell ellenőrizni - tette hozzá.

A paksi dolgozók miért nem kapnak 30 százalékos béremelést?

Heringes Anita azt mondta, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) és azon belül a paksi atomerőmű dolgozóinak három év alatt harminc százalékos béremelést ígértek, de Pakson most sokan úgy érzik, hogy átverték őket, mert ezt nem kapták meg.