mszp.hu | Belföld
2020. március 14. 09:52

Bérgaranciát, családvédelmi garanciát és munkahelyvédelmi garanciát!

Bérgaranciát, családvédelmi garanciát és munkahelyvédelmi garanciát!
Azonnal üljön tárgyalóasztalhoz a magyar kormány a munkaadók és a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek képviselőivel, hogy pótolni lehessen a hiányosságokat a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges munkavédelmi protokollokban - mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, pénteken sajtótájékoztatón.

Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke azt mondta: kockázatot jelent az iskolák nyitva tartása, de ha bezárják őket és a szülőknek otthon kell maradni a gyerekekkel, akkor vis maior keretből térítse meg a kormány az otthon maradók bérét.

„Meg kellene érteni a kormánynak azt, hogy jelenleg bármilyen többletköltség sokkal olcsóbb, mint később kifizetni (…) a károkat, ha elterjed a vírus” – mondta Kunhalmi.

Komjáthi felszólította a kormányt: ne késlekedjen, azonnal tekintse át a munkavédelmi szabályokat, hogy a sok emberrel kapcsolatba kerülő munkakörben dolgozók ne fertőződjenek meg, „mert a gyermekeink, nagyszüleink a családunk megélhetésévek és életével játszik”.


Módosítsa az adó- és TB-jogszabályokat is, hogy a munkából kieső dolgozok megélhetése biztosított legyen.

„Ha lehet egy ember miatt egy éjszaka alkotmányt módosítani, akkor lehet a magyar munkavállalók, magyar családok érdekében is azonnal jogszabályokat, rendeleteket módosítani” – jegyezte meg.

A kormány tiltsa meg a nagy multinacionális cégeknek, hogy a járványügyi vészhelyzetben embereket bocsássanak el – itt az ideje, hogy a hatalmas adókedvezményekből, amiket kaptak és amiket a magyar munkavállalók termeltek ki, most a közös felelősségvállalás érdekében visszaadjanak.

A kis- és középvállalkozásokat erősítsék meg, mert megengedhetetlen, hogy vis maior helyzetre hivatkozva nem akarnak munkabért fizetni.

„A magyar munkavállalók biztonságát szeretnénk garantálni. (…) Bérgaranciát akarunk, családvédelmi garanciát akarunk és munkahelyvédelmi garanciát akarunk!” – mondta Komjáthi.

Ha mégis elbocsátásokkal kerülne sor, akkor a munkanélküli ellátásoknak biztosítania kell a biztos megélhetést, és emelje a kormány 9 hónapra a munkanélküli ellátás időtartamát – mondta.

Hangsúlyozta: azonnal tárgyalóasztalhoz kell ülni az érintetteknek teljes körben, „nem a kormány által kicsemegézett résztvevőkkel gittegyletben”.

Kunhalmi a miniszterelnök Kossuth rádióban péntek reggel elhangzott nyilatkozatára reagálva felháborítónak és felelőtlenségnek nevezte, és kikérte magának az egész pedagógustársadalom nevében, hogy Orbán azzal fenyegeti a pedagógusokat, hogy ha bezárják az iskolákat, akkor fizetés nélküli szabadságra fogja őket küldeni. A diákság nevében pedig azt kérte ki, hogy évet kell ismételni, ha bezárják az iskolákat.

Azt mondta: a kormány által kihirdetett rendkívüli jogrend éppen azt teszi lehetővé, hogy a törvényi rendelkezésektől el lehessen térni, és például elismerjék a diákok lerövidített tanévének az érvényességét.

Hangsúlyozta: mindent meg kell a koronavírus megfékezésére. Kitért arra a péntek reggeli hírre, hogy egy koronavírus-fertőzött édesanya gyermekének és a gyermek diáktársainak tesztelését megtagadták.

„Nem spórolhat a magyar kormány az emberek tesztelésén” – jelentette ki. „Ha kitör a járvány és tömegessé válnak a megbetegedések, kérdezem én, hova fognak befeküdni a betegek? A stadionokba?” – tette fel a kérdést.

Komjáthi ismertette az MSZP hétfőn a Parlamentnek benyújtandó 5 pontos intézkedéscsomagját a magyar emberek koronavírus elleni védelmére.

Ennek első eleme a magyar emberek egészségét védő intézkedéscsomag, a második a dolgozó emberek és a hazai KKV-k érdekeit védő csomag. A harmadik az időseket, a nyugdíjasokat és a szociális ellátásban részesülőket védi, a negyedik a pedagógusokat, a köznevelésben érintetteket és a diákokat, az ötödik pedig a szülőknek garantálná, hogy a járvány erősödésének esetén a gyermekeik felügyeletével kapcsolatban állami segítséget kapnak.