2012. február 23. 14:17

Bérkompenzáció helyett igazságos, többkulcsos adórendszert!

A Fidesz nem képes megakadályozni a több ezer forintos bércsökkenést.

Az Orbán kormány igazságtalan és ostoba adópolitikája több ezer forinttal csökkentette januárban 790 ezer munkavállaló, azaz a dolgozók kétharmadának fizetését.

Egy bruttó 120 ezer forintos fizetésnél a munkavállaló, 8900 forinttal kapott kevesebbet, mint 2011-ben miközben a lakosság terhei egyre növekednek.

A Fidesz-kormány számára a magyar munkavállalók többségének megrövidítése sem jelentett visszatartó erőt, abban hogy kedvezzen néhány ezer jómódú hívének.

Az elkeserítő valóság elfedésére létrehozott fércművük, a bérkompenzációs rendszer alig néhány hét alatt bebizonyította, hogy semmire se jó, nem segít az átlagkeresetű magyar embereken.

A kisvállalkozások már a minimálbér emelését sem tudják kigazdálkodni, amelynek következménye elbocsátások, a gazdaság további lassulása lesz. A kormány a bérkompenzációval ismét a csalások, a feketegazdaság területére kényszerít több ezernyi munkaadót és munkavállalót.

A legszégyenteljesebbnek azt tartjuk, - ez jelzi a kormány erejének és befolyásának jelentős csökkenését - hogy még a közszférában sem látszik biztosítottnak a kompenzáció. Még a kórházakban, iskolákban, önkormányzati cégeknél sem képesek megakadályozni a több ezer forintos bércsökkenést!

Állami és önkormányzati iskolákban, szociális intézményekben, kórházakban késik a dolgozók kártalanítása. Önkormányzati cégek, így Budapesten a Temetkezési Intézet és a BKV nyíltan bejelentette, hogy nem tudja teljesíteni a bérkompenzációt a dolgozói béreknél.

A budapesti szocialisták követelik, hogy, amíg érvényben van az Orbán-Matolcsy féle ostoba és káros adórendszer, addig a főváros vezetése ne hagyja, hogy a budapesti cégeknél rosszabbul járjanak, kevesebbet keressenek a munkavállalók. Ezért felszólítjuk a főváros vezetését, haladéktalanul tegye meg a szükséges lépéseket a fővárosi cégeknél dolgozók bérkompenzációjára.

A fővárosi szocialisták szerint hosszútávon az állítaná helyre a társadalmi igazságosságot, és segítene a munkavállalók kétharmadán, ha a kormány elfogadná javaslatunkat, és lemondana az egykulcsos adórendszerről. Nem bérkompenzációs tákolmány kell, hanem vissza kell térni az igazságos, a kiskeresetűeket segítő többkulcsos adórendszerhez és az adójóváíráshoz!

Tüttő Kata,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakcióvezető-helyettese