MTI/mszp.hu
2012. szeptember 25. 09:02

Bérlakásokat épít a XIII. kerület

Százlakásos önkormányzati bérház épül jövőre a XIII. kerületben, és folytatódik a Pozsonyi út felújítása is - mondta Tóth József polgármester az MTI-nek. Helytelennek tartja, hogy az önkormányzati iskolák állami kézbe kerülnek, s a pénztelenséget nevezte a legnagyobb kihívásnak a helyhatóságoknál.

A kerületvezető az önkormányzati ciklus félidejében arról beszélt, hogy noha a lakásépítések lelassultak a válság miatt, az önkormányzat évente 400 millió forintot tud lakóházak felújítására fordítani, és most tervezik egy százlakásos, energiatakarékos bérház megépítését, a lakók 2013 végén, 2014 elején tudnak beköltözni. Hozzátette, hogy az elmúlt két évben több mint 700 millió forintot fordítottak parkokra és játszóterekre; a beruházások közül kiemelkedik a júliusban átadott Országbíró sétány komplex felújítása, amely 560 millió forintba került.

Tavaly novemberben adták át az Újlipótváros főutcájának tartott Pozsonyi út megújult első felét, a második - a Radnóti utca és Victor Hugo utca közötti - szakasz felújításának terveit pedig nemrég fogadták el. Tóth József az egyik legnagyobb beruházásnak a 3,5 milliárd forintból fejlesztett Radnóti Miklós Művelődési Központot nevezte, ahol az idősek klubját is kialakították.

Arról is beszámolt, hogy a 2000-es évek elején alacsony volt a kerületben a születésszám, így bezártak bölcsődéket, most viszont az akkorinak a duplája a helyi népszaporulat, vagyis logikus újakat nyitni, fejleszteni. Hozzátette, hogy a kerületben nincs várólista, és ingyenes a bölcsődei ellátás, minden jelentkezőt el tudnak helyezni. Emellett megújult a Futár utcai és a Zöld ág óvoda, tart a Madarász utcai intézmény felújítása, a továbbiakban pedig a Pöttyös óvoda fejlesztése következik.

A polgármester úgy véli: az új önkormányzati törvény az "állam szolgálóivá degradálja" az önkormányzatokat, s ebbe a felfogásba illik bele a köznevelési törvény módosítása is. Helytelennek tartja, hogy a működtetői és fenntartói feladatok elválnak, s azon aggodalmának adott hangot, hogy például az eddig önként vállalt feladatként finanszírozott nyelvprogramok megszűnnek, a logopédusok, pszichológusok, szabadidő-szervezők nem folytathatják a megkezdett munkát.

Megjegyezte: bár a kerület gazdálkodása kiegyensúlyozott, a legnagyobb kihívás a pénztelenség, és attól tart, hogy az állam által átvett feladatok normatív támogatásán túl is pénzkivonás lesz az önkormányzatok kasszájából.

Szólt arról is, hogy a városi átlagnál nem rosszabb a kerület közbiztonsága, de meglehetősen sok, évi 1000 és 1500 közötti a gépjárműlopások száma, gyakoriak a lakásbetörések, ami összefüggésben van azzal, hogy állandó a létszámhiány a rendőrségnél. Hozzátette: jelentős összegeket fordít az önkormányzat az állomány megtartására, emellett 2014-re a térfigyelő kamerák számának megduplázását tervezik. Ez kétszáz kamerát jelent, a helyszínekre a kerületi rendőrkapitány tesz javaslatot a "fertőzöttség mértékével" összefüggésben.

Változások várhatók a parkolási rendszerben is, a mostani 13 ezer fizetős helyet 15 ezerre bővítenék azokon a területeken, ahol a napközbeni telítettség meghaladja a 70 százalékot.