2011. július 06. 12:46

Betakarítás után...

A kormány - a rendszerváltás óta először - deficitesből szufficitesbe fordította a magyar államháztartást. A soha nem látott költségvetési többletnek azonban beláthatatlan következményei lesznek. A "családi ezüst" elherdálásával feltöltött 2011-es büdzsé a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása nélkül már ma tarthatatlan lenne, de a nagy betakarítás miatt halogatott strukturális átalakítások a jelenlegi gazdasági feltételek mellett idővel bizonyosan újratermelik a hiányt.

A KSH adatai szerint a mintegy 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári megtakarítás betakarítása nélkül az idei költségvetés legalább 6,6 százalékra rúgna. Ez a szám kísértetiesen hasonlít arra, amelyik Orbán Viktor papírján volt tavaly ilyenkor, amikor Brüsszelbe utazott, hogy a költségvetési hiány elengedését kérje José Manuel Barroso EU-bizottsági elnöktől...

A "gigahiány" elsősorban a januárban bevezetett torz adórendszer (csak idén több mint 500 milliárd forint marad a tehetősek zsebében!), valamint az állami bürokrácia növekvő költségeire vezethető vissza. "Cserébe" a kormány jelentősen csökkentette a szociális kiadásokat és - a klasszikus dél-amerikai modellt követve - olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek révén májusban 15 ezerrel több álláskeresőt tartottak nyilván, mint egy évvel korábban, a gazdasági növekedés pedig nemhogy a Matolcsy György által álmodott 4-6 százalékot, de a kormány által várt 3 százalékot sem éri majd el.

A gazdaság beindulásától várt költségvetési többletbevételek elmaradása, a küszöbön álló újabb szociális megszorításokkal megspékelve azonban lehetetlen helyzetbe hozhatja azon százezreket, akik már ma is az ország leghátrányosabb helyzetű állampolgárainak sorát gazdagítják. (Emlékeztetőül: a KSH kimutatása szerint az Orbán-kormánynak egy év alatt sikerült elérnie, hogy ma már 3,7 millió ember a létminimum alatt éljen.)

Éppen ezért ITT AZ IDŐ, hogy a kormány a nagy betakarítás után ne csak a jelenre, hanem az igazságosan fenntartható jövőre is gondoljon. Hogy újragondolja az eddigi, nyilvánvalóan téves politikáját, majd újrafogalmazza céljait és az ezek eléréséhez szükséges lépések kidolgozásába kezdjen. Az MSZP - a társadalmi igazságosság és fenntartható növekedés érdekében - ehhez a következő javaslatokkal kíván hozzájárulni:

- az egykulcsos szja-rendszer helyett térjen vissza a két jövedelemadó-kulcsos szisztémára

- az elhibázott családi adókedvezmény helyett kerüljön sor azonnali családipótlék-emelésre

- álljon vissza (induljon újra) a napi nyolc órás foglalkoztatást biztosító közmunkaprogram

- kerüljön sor azonnali és nagyarányú járulékcsökkentésre a munkahelyteremtést elősegítendő

- kerüljön sor a fogyasztásfojtó, beruházáscsökkentő válságadók fokozatos kivonására

- kerüljön sor az alapvető fogyasztási cikkek kedvezményes áfakulcsának megállapítására és bevezetésére.

Katona Tamás,
elnökségi tag