mszp.hu | Belföld
2020. április 18. 14:05

Beteg egészségügy – bukásra ítélt oktatáspolitika

Beteg egészségügy – bukásra ítélt oktatáspolitika
Nem kapnak megfelelő tájékoztatást az ország autoriter vezetésétől az ellenzéki országgyűlési képviselők.
Az egészségügy és az oktatás terén is küzdeni kell minden információért, hogy a megfelelő javaslatokat megtehessék, mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke és Brenner Kolomán a Jobbik országgyűlési képviselője, a két párt oktatási szakpolitikusa az ATV Start című műsorának pénteki adásában.
 
Az MSZP három képviselője, Harangozó Tamás, Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos megpróbálták kideríteni, hol van az a rengeteg maszk és védőfelszerelés, amit a kormány hozatott be Magyarországra. „Élni kívántak korábbi országgyűlési képviselői jogukkal, hogy bemehetnek intézményekbe és ellenőrizhetik az állami szerveket.
 
 
Ezzel nem tudtak élni, nem tudtak bejutni. Majdnem 300.000-en követték pedig az akciójukat, az emberek ugyanis kíváncsiak, hol van az a kormány által beharangozott nagy szállítmány, mivel az érzékelik, hogyha sikerül is védőeszközökhöz jutniuk, azt csak a polgármesterek jóvoltából tudnak” – mondta Kunhalmi.
 
Brenner Kolomán nehezményezte, hogy járványügyi témákban mostanában Szíjjártó Péter, külügyminiszter számol be a felelős Kásler Miklós helyett, akit a műsorban lemondásra szólított fel. Elmondta, pártja is úgy látja, hogy a maszkok nem jutnak el az emberekhez, az egészségügyi dolgozóknak pedig vészesen fogynak a készleteik. „Fontos a szolidaritás határon túli nemzettestvéreinkkel és regionálisan is, de először a magyar állampolgárokat kellene ellátni és bevezetni, lehetővé tenni a kötelező maszkviselést a közterületeken”.
 
„Folyamatosan folytatjuk a számonkérést, hogy hol van a készlet, miből-mennyi van, milyen ütemben szállítják és hova, de nem nagyon kapunk rá választ. Nem tekinti partnernek sem az ellenzéket, sem az önkormányzatokat, sem a polgármestereket a kormány, teljhatalmú úrként intéz mindent Orbán Viktor, mind az egészségügy, mind az oktatás, mind az érettségik terén” – sorolta az MSZP oktatási szakpolitikusa. 
 
Hozzátette, az országgyűlési képviselők nem kapnak megfelelő tájékoztatást az egészségügy valódi helyzetéről sem, így az sem világos, mi indokolja a 36.000 kórházi ágy felszabadítását az alacsony koronavírus-fertőzöttségi ráta ellenére. Brennerrel egyetértve megjegyezte, hogy az EMMI miniszter intézkedései közutálatnak örvendenek, szinte mindenki bírálja azokat.
 
A közelgő, május 4-i érettségik kapcsán Kunhalmi Ágnes elmondta, lehetett már régóta készülni pszichésen, hogy ez nem egy hagyományos vizsga lesz. Az MSZP a termenkénti tíz főt sokallja, csak öt diákot és egy tanárt engedne egy osztályterembe egyszerre.
 
A május 4-i időpontot sem érzi kőbe vésettnek és javasolja a kormánynak, hogy legyen egy előre ismert B-terve arra az esetre, ha elharapózik a járvány. „Muszáj a kormánynak kipréselnie magából a megfelelő logisztikát, amellyel 80.000 érettségizőt megmozdít, ha kell az általános iskolák épületeit is bevonva. (…) Szakmailag is elő kell ezt készíteni: ez az érettségi sem lehet alacsonyabb rendű, mint korábban. A harmadik, amit a pártom és Brenner Kolomán is mond, ha másképp nem megy, alternatív módon kell lezárni a diákok középiskolai tanulmányait ebben az évben”.
 
A digitális oktatás kapcsán Kunhalmi Ágnes megállapította, óriási szakadék tátong Budapest, a nagyvárosok és a vidéki térségek között e téren. Az online érettségit éppen ezért a méltányosság és az igazságosság nem teszi lehetővé.
 
A képviselőnő a felsőoktatásba jelentkezők drasztikus csökkenését a Fidesz „takarításának” az eredményeként értékelte. Példaként a vidéki egyetemek pedagóguskarait hozta, ahova idén 40-56%-kal kevesebb diák akar menni. „Ezzel a Fidesz a vidéki középosztálynak elvágja a torkát és nem látni, hogy a jövőben kik fognak tanítani”.
 
Végezetül a két párt képviselője kérdésre megerősítette, a kialakult helyzetben, demokrataként és köztársaságpártiként felül tudnak emelkedni ideológiai vitáikon és folyamatosan egyeztetnek pártvezetőségi és szakpolitikai szinten a nemzet érdekében és az autoriter hatalom ellenében.

Kapcsolódó párttagok