Népszava
2011. szeptember 16. 10:13

Betiltották a tüntetést

Bár a rendőrség megtiltotta a szeptember 29-én kezdődő, határozatlan időre szóló szakszervezeti tüntetést és nem engedélyezte az október 1-re hirdetett nagygyűlést sem, az érdekvédők kitartanak. Bírósághoz fordulnak a rendőrség határozata ellen, és a tiltakozássorozatot mindenképpen megtartják.

A hatóság a forgalom akadályozására hivatkozott, az akció szervezői szerint viszont a tiltás sérti az alkotmányos jogokat. A döntés a bíróság kezében van, a testület várhatóan hétfőn határoz.

Megtiltotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság a szeptember 29-étől határozatlan időre tervezett szakszervezeti D-Day elnevezésű demonstrációsorozat helyszíneire bejelentett rendezvényeket - többek között a Parlament elé október elsejére tervezett nagygyűlést is. A szervezők szerint az intézkedés súlyosan sérti az alkotmányos jogokat, ezért úgy döntöttek, a D-Day nem marad el, "sőt a hatalom erejének fitogtatása újabb lendületet ad a szerveződésnek".

Az egyik szervező, Székely Tamás a vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke lapunknak annyit mondott, bírósághoz fordulnak a rendőrségi határozat miatt, a testület várhatóan hétfőn hoz döntést. Senki se készüljön arra, hogy a megmozdulások esetleg elmaradnak, a tiltakozásokat az alkotmányos és törvényes keretek között biztosan megtartják - jelentette ki a szakszervezeti vezető. Hozzátette még, azokon a településeken, ahonnan eddig 15-20 busszal jöttek volna, mostanra olyan sokan jelentkeztek, hogy 40 busszal szállítják a demonstrálókat a fővárosba.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltották meg tüntetést. Mint mondta a BRFK alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni azt, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet átirányítani. Garamvölgyi emlékeztetett: korábban, amikor ilyen kizáró okok nem álltak fenn, ugyanezen szakszervezeteknek engedélyezték a rendezvényeket, és hozzáfűzte, a rendőrség mint jogalkalmazó kizárólag a hatályos jogszabályok alapján dönthet. A határozatot a demonstráció bejelentői tegnap kapták kézhez, felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be ellene a bírósághoz, és a rendőrség a bíróság döntését végre fogja hajtani - jegyezte meg a szóvivő.

A szakszervezetek a rendszerváltás utáni legnagyobb demonstrációra készülnek. A szeptember 29-étől kezdődő, határozatlan időre hirdetett megmozdulást a korábbi bejelentés szerint addig folytatnák, amíg a kormány nem tárgyal velük, és nem teljesíti a meghirdetett, 9 pontos követelés mindegyikét. Az akció, amelyet Székely mellett Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke jegyez, a Clark Ádám téren ülősztrájkkal indulna. Másnap, szeptember 30-án az Egymillióan a demokráciáért egyesület szervez társadalmi kerekasztalt a fővárosi Nagy Imre szobornál, és október elsején lenne a nagyszabású tiltakozó nagygyűlés a Kossuth téren - leginkább ezzel lehet baja a rendőrségnek.

Külön demonstrációra készül a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete is, az erről szóló bejelentést tegnap küldték el a rendőrségnek. Azért döntöttek a tiltakozás mellett, mert szerintük milliárdos közpénzek tűnnek el a HungaroControlnál, az ebben érintettek felelősségre vonását követelik. A megmozduláson Nokiás és Whiskys dobozokkal telerakott talicskával illusztrálják, hogyan tolják ki a pénzt a társaságtól. Az akció jövő hétfőtől 23-áig tart.

Muhari Judit

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=471605