mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | Oktatás Pénzügy
2021. június 01. 10:06

Betonba temeti a közpénzt a Fudannal a kormány és mellé a magyar szellemi tőkét is!

Betonba temeti a közpénzt a Fudannal a kormány és mellé a magyar szellemi tőkét is!
Tíz év hamis kormányzati ígéretei nyomán továbbra is esik a magyar oktatás színvonala – és ezen nem a Fudan fog segíteni.

A kormányzati nem lát túl a betonon az oktatásban sem. Ez nem csak közvetlen károkozás minden magyar adófizetőnek, de azt is eredményezi, hogy kivonódik a valódi hazai érdekeltségből a magyar szellemi állomány – erről beszélt Hiller István, az MSZP oktatási szakpolitikusa hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként, ahol a Budapestre tervezett kínai Fudan egyetem hitelkonstrukciójának kormányzati titkolásáról kérdezték.

Reagálva arra, hogy Fürjes Balázs, államtitkár kijelentette az ATV stúdiójában, hogy 2024-ig egy kapavágás sem lesz Fudan-ügyben, akárhogy szavaznak is róla hamarosan, Hiller István megjegyezte, akkor „A jelenlegi, még kormányzó kormánynak van ideje arra is, hogy a szakmai érveket figyelembe vegye”. A volt oktatási miniszter ezzel arra utalt, hogy a közgazdászok az egyetem finanszírozási részét, amely eladósítaná a magyarokat, helytelennek tartják.

Hangsúlyozta, szakmai szempontból véleménye szerint a 2 milliós éves tandíj is a magyarok hátrányára lesz. „Az 5000 diák közül biztos, hogy kisebbségben lesznek a magyarok, miközben magyar adófizetők pénzéből épül (…) És van egy másik érv: az oktatóknak a vélt bérezése lényegesen magasabb, mint a magyar egyetemeken. Ezt nevezzük belső agyelszívásnak, és egyáltalán nem látom, hogy a magyar felsőoktatás egészének színvonalát ez emelné. A befektetett összeghez képest ez [a betonba öntött pénz] biztosan nem húzza a magyar felsőoktatás egészét (…): a magyar oktatói, professzori, kutatói gárda, vagy éppen neves külföldi kutatók Magyarországra invitálása, na, az már húzhatná”.

A szocialista politikus szerint erős nemzetközi felsőoktatási kapcsolatokra valóban szükség van, tehát jövő májustól az új kormánynak ezeket az együttműködéseket, köztük a kínait is, újra kell majd tárgyalnia.

A közoktatással kapcsolatban elmondta, nem csak azzal szembesítette a minap parlamenti felszólalásában a kormányt, hogy mit akarnak az emberek, hanem azzal is, hogy ők mit ígértek. „Mi alapján is ígérték a magyar közoktatás jobbítását? Ennek az egyik pillére az volt, hogy a pedagógusoktól más és több munkát kívántak, a másik pedig, hogy azt mondták, hogy a pedagógus életpályának, magyarul, a fizetésemelésnek az az alapja, hogy a vetítési alap a mindenkori minimálbér. Tehát, ahogy emelkedik a minimálbér, úgy emelkedik rendszerjelleggel a fizetés. Na most ezt két évig tartották meg, és az elmúlt fél évtizedben egyetlenegy évben sem. Következésképpen az, amit saját maguk ígértek, hogy ez az, ami jobbítja majd a közoktatást, megszegték: ők maguk nem tartották be, amit ígértek” – mutatott rá Hiller István.

Bejelentette, az MSZP rendelkezik javaslatokkal arra, hogy hogyan tovább, és ezt a választási kampány idején be is mutatják majd. „De most, a költségvetés tervezésének időszakában, azzal akartam őket szembesíteni, hogy ők mit ígértek, és hogy tételesen mit szegtek meg. Tíz év után azt kell, hogy mondjam, hogy a magyar közoktatás nemhogy jobb állapotban van, mint amikor átvették a kormányzást, de még olyan állapotban sincs” – foglalta össze végezetül.

 

Kapcsolódó párttagok