mszp.hu | menekültek
2015. február 26. 12:32

Bevándorlás nincs, menekültügy van

Magyarországon megélhetési bevándorlás nincs. Megélhetési kivándorlás és menekültügy viszont van. Lerántjuk a leplet a Fidesz nacionalista-populista gyűlöletkampányáról.

Röviden

A menekültügy nem bevándorlási, hanem menekültügyi kérdés. Felelős, baloldali pártként minden olyan javaslatot támogatunk, amely a magyar emberek biztonságát erősíti, a menedékkérőket pedig emberként kezeli, azaz európai polgárhoz méltó elbánást biztosít számukra.

Magyarország nem célország

Tény: az utóbbi két évben meredeken megnőtt a menedékjogot kérők száma Magyarországon. A hazánkban élő külföldiek száma azonban évek óta változatlan. Ez nem csoda, hiszen nemcsak a menedékkérőknek, de honfitársaink egyre nagyobb hányadának sincs maradása a mai leszakadó, egyre inkább keleti diktatúrákra emlékeztető Magyarországon.

Honfitársaink tíz- és százezreihez hasonlóan a határainkhoz érkezők tízezrei is Nyugat-Európába tartanak. Az EU területén tartózkodni azonban csak szigorú feltételekkel lehet. Kell hozzá fix megélhetés, állandó lakás, még egészségügyi ellátásra való jogosultság is. Mivel a menekültek üldöztetés (általában háború miatt) kényszerülnek hazájuk elhagyására, a nemzetközi jog szerint védelem illeti meg őket.

Sunyi kommunikáció

Nagy különbség van gazdasági bevándorló és menedékkérő között. A két fogalom összemosása a Fidesz sunyi kommunikációjának lényege. A menekültkérdés nem gazdasági, hanem humanitárius probléma. A kétharmad bukását hozó veszprémi választás eredménye ugyanakkor azt mutatta, hogy az emberek értik ezt a különbséget, és kormánypárt nacionalista populizmussal átitatott gyűlöletkampánya hatástalan.

Reméljük, a veszprémi vereség után a Fidesz vezetői is belátják, hogy az állandó ellenséggyártás és nagyüzemi lopás helyett az ország nyugat felé való kormányozása az, ami legalább stabilizálni tudná a zuhanó népszerűségüket. 

Migrációs és menekültügyi kiskáté >>>