Bevándorlókat a kivándorlók helyére?

Bevándorlókat a kivándorlók helyére?
Évekkel ezelőtt még hiába figyelmeztettem a kormányt és a kormánypártokat az egyre nagyobb méretet öltő és egyre nagyobb űrt hátra hagyó kivándorlás veszélyeire, a Fidesz csak megvonta a vállát és pökhendien lesöpörte a problémát az asztalról.
Nem foglalkoztak sem a sokszázezer külföldre menekült magyarral és valós érdekvédelmükkel (nem teszik ezt azóta sem), ahogyan nem érdekelte a kormánypártokat az egyre komolyabb munkaerőhiány, a szakemberek tömeges eltűnése sem. Most, hogy már a munkaadók szerint is kritikus a helyzet és minimum kétszázötvenezer azonnali dolgozóra lenne szükség, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már arról beszél: igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő beáramlását.  Sőt, egy kormányközeli hetilap címoldalán a tárcavezető egyenesen bevándorlást szorgalmaz, mondván a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy az Európai Unióból vagy szomszédos, harmadik országból oldják meg a foglalkoztatás problémáit.
 
Szavai egybecsengenek Orbán Viktor miniszterelnök sok évvel ezelőtti mondataival, amikor az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén azt mondta: Magyarországnak több millió bevándorlót kellene befogadnia a következő öt évben, hogy biztosítani tudja a gazdasági növekedés ütemét. „Magyarország akár tizennégymillió embernek is megélhetést tud biztosítani” – fogalmazott akkor még Orbán, akinek szavait a mostani hisztérikus, gyűlölettel teli időszakban persze már igyekeznek úgy finomítani, hogy a kormányfő csak néhány milliónyi és csak határon túli magyarról beszélt.
 
A Fidesz mindig az aktuális szélirány és a személyes hatalmi érdek szerint változtatja vállalásait és erkölcseit. Ha kell, milliók befogadásáról, külföldről hozott munkaerőről beszél, máskor plakátokon hirdeti, hogy senki nem veheti el a magyarok munkahelyeit. De az biztos, hogy érdemi válaszokat nem képesek adni: fogalmuk sincs például, hogy miként lehetne megállítani a kivándorlást, hogyan lehetne élhető országot teremteni, vagy épp hosszútávon megoldani, hogy ne ürüljenek ki tucatszám a gazdaságilag és szociálisan is fontos szakmák Magyarországon. A Fideszt a rongyrázó luxus hajszolásán kívül láthatóan nem foglalkoztatja semmi. Sem az egészségügy állapota, sem a tömegesen elmenekülő fiatalok helyzete, vagy a létminimum alatt élők mindennapjai. A Fideszt csak a propaganda érdekli. Ez nem más, mint egy romlott árut kínáló, hazug látványpékség. És mi fizetjük a számláit.
 
Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százkilencedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő