2012. augusztus 22. 09:32

Bevégeztetett a tanévkezdésnek?

Az Orbán-kormány tévutas gazdaságpolitikájának árát augusztus végén az iskolakezdésben érdekelt szülők fizetik meg. A magyar gazdasági recesszió, a kiugróan magas infláció, a 26 féle új adónem, a munkanélküliség, és az eltűnő támogatások lehetetlen helyzetbe hozzák a gyermekes családokat.

Az általános iskolai tankönyvcsomagok nyolc és tizennyolcezer forint között vannak. A füzetekért újabb tízezer forintot kell kiadni, a tolltartó, a tollak, a ceruzák, a radírok, esetleg a vonalzó és körző még belekerülhetnek ugyanennyibe. De további tízezrekbe kerül az iskolatáska, a tornacipő (egy növésben lévő gyereknek ezek is kellenek év elején), a tornazsák, vagy a tornaruha – még akkor is, ha nem is a legjobb minőséget veszi meg az ember. Aztán ott van a kötelező tisztasági csomag: folyékony szappan, zsebkendő, szalvéta, vécépapír – újabb jelentős kiadás.

Miből fizesse ezt ki egy átlagos, középosztálybeli család, ahol esetleg több gyermeket kell beiskolázni?  Miből fizessék ki azok a devizahitellel bíró szülők, akiknek a problémáit még mindig nem oldotta meg a Fidesz-kormányzat? Miből fizessék ki azok a milliók, akinek a Matolcsy-féle új adórendszer miatt csökkent a jövedelme? Miből fizesse ki egy közmunkás, aki négyórás munkájáért havonta 22 ezer forintot kap? Miből fizesse ki ezt egy olyan család, amelyik az elhibázott gazdaságpolitika miatt a létminimum alatt él? Miből fizessék ki azok, akik nem az oligarchakormány közgépes barátai?

Az MSZP arra kéri a kormányt, hogy az Orbán-rezsim által már erősen szétszaggatott szociális hálót erősítse meg, kezdjen valódi szociálpolitikába, és a milliárdokból ne magánhadseregeket, magáncégeket, és magánembereket támogasson, hanem mindazokat a gyermekeket, akik tanulni szeretnének!

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja