MTI/mszp.hu
2011. október 30. 16:00

Bírálja az MSZP a tervezett adóváltozásokat

Az MSZP szerint a fideszes Rogán Antal által javasolt 27 százalékos szociális hozzájárulási adó bevezetése az "adóemelési dömping része".

Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján "alattomosnak nevezte" a tervezett szociális adót, kifejtve: a minimálbér után fizetendő korábbi járulék összegének másfélszeresét kell befizetni, ha a többség elfogadja a vonatkozó javaslatot. Példaként említette, hogy 2010-ben havi 25380 forintot kellett fizetni a munkavállalók után, 2011-ben nagyjából 30 ezret, 2012-ben pedig 32805 forintra emelkedne az összeg, vagyis csaknem 30 százalékos közteheremelésről van szó.    

A politikus bírálta az elnevezést is. Mint mondta, ez az adónem korábban nemcsak kifejezésében volt járulék, hanem kategóriájában is mást jelentett. A társadalombiztosítási járulékot például - tette hozzá - nem lehet másra felhasználni, csak társadalombiztosításra.
    
A szocialista képviselő álláspontja szerint az "összerendeződéssel" megszűnik a garancia az összegek felhasználásával kapcsolatban.
    
Józsa István bírálta a közösségi közlekedési adót és a minimálbér "egyoldalú" emelését is. Szavai szerint a minimálbér 92 ezer forintra emelésének a kis- és középvállalkozások a károsultjai, mivel a vállalkozásoknak évi 500 ezer forinttal többe kerül majd egy munkahely fenntartása. Megjegyezte, hogy ebből a dolgozónak "egy fillérrel sem jut több".
    
Józsa István arra szólította fel a kormányt, hogy változtasson a tervezett adócsomagon és a költségvetésen, és foglalkozzon a szocialista párt vonatkozó alternatív javaslataival.