mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 06. 19:02

Bíró Ibolya emlékére

Bíró Ibolya emlékére
Bíró Ibolya, a baloldal egyik ikonikus alakja elment….

Ha van olyan fogalom, hogy valaki született baloldali, akkor az igazán  Ibolyára illett. Már 14 évesen, tudatosan keresett magának politikai családot, és  korszakonként is aktívan kivette részét a magyar baloldal szervezésében, formálásában is. A háború borzalmai, a vészkorszak üldöztetései csak erősítették hitét, élni akarását. Tanárként, pedagógusként is az életre, a tudás szeretetére oktatott nemzedékeket. Tanítványai közül sokan ismert és elismert  közéleti emberként viszik tovább az általa vallott elveket.

Az MSZP megalakulását követően az elsők között hozta létre a szakmai alapon szerveződő Pedagógus Tagozatot, és hamarosan beléptette a Szociáldemokrata Tanárok Nemzetközi Szervezete, az ISDUE tagjai közé is, ahol a magyar Tagozat komoly tekintélyt szerzett, és tartja tekintélyét a mai napig.

2011 novembere az elválás és a megújulás hónapja lett a Pedagógus Tagozat életében. Ibolya - alapítónk – úgy döntött, új pártban keres új politikai családot.

Döntését – bár számunkra is fájdalmas – tiszteletben kellett tartanunk. Azokat a hagyományokat és eredményeket, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk, s amelyek nemcsak minket, a Magyar Szocialista Pártot gazdagították, tovább kellett folytatnunk. A korábbi tapasztalatokra alapozva meg kellett erősítenünk a Tagozatot, szélesíteni azok körét, akik bekapcsolódnának a munkánkba.

A baráti, emberi kapcsolatok természetesen nem szakadtak meg; Ibolya nem EGY párt tagja, hanem mindannyiunk szeretett harcostársa volt. Hiszem, hogy – bárhová távozott is – velünk marad töretlen hite, nyílt, vidám szelleme.

Köszönünk mindent, Ibolya! Legyen Neked könnyű a föld.

Pedagógusnap 2021

2021-06-06 11:00