mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 15. 15:55

Bírósági kinevezési botrány: Szüntessék be a politikai kinevezéseket!

Bírósági kinevezési botrány: Szüntessék be a politikai kinevezéseket!
A bírói függetlenség hiányát és a bíróságok fölötti befolyást már számtalan szervezet kritizálta a Velencei Bizottságon át az Európai Unióig.

A bírói Az MSZP követeli egyrészt, hogy írjanak ki a Fővárosi Ítélőtáblán a bírósági vezetők kinevezésére a bírók véleményét tiszteletben tartó, új pályázatokat, másrészt pedig, hogy Varga Judit haladéktalanul nyújtson be olyan javaslatcsomagot, ami megszünteti a politikai kinevezéseket és garantálja az igazságszolgáltatás függetlenséget.

Az igazságszolgáltatás függetlensége az egyik kőbe vésett alapja egy normálisan működő jogállamnak, polgári demokráciának és egy rendkívül szigorú elvárás az Európai Unió tagállamaival szemben.

Magyarország ez az alapelv ma nem érvényesül.

Ez derült ki újra azok után, hogy sajtóhírek szerint a bírói önkormányzatiságot figyelmen kívül hagyva neveztek ki egy bírósági vezetőt a Fővárosi Ítélőtáblán. A kinevezett bírósági vezető annak a Dr. Varga Zs. Andrásnak a felesége, akinek kinevezhetősége érdekében eleve több törvénymódosítást kellett végrehajtani.

A bírósági szervezetrendszerrel olyan rendszerszíntű problémák vannak, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a bírói függetlenség és a tisztességes eljárás követelményei érvényesüljenek hazánkban. A Fidesz-KDNP többség megszüntette azokat a garanciális szabályokat, amely a függetlenség és a tisztesség biztosítékait jelentették. Ezeknek a szabályoknak a hiánya ad lehetőséget arra, hogy a bírók véleményével ellentétes kinevezések szülessenek, hogy bírósági vezetők házastársai kerülhessenek kulcspozíciókba. A helyzetet tovább súlyosbítja egy vezető bíró nyilatkozata arról, hogy a kormánypártok már rendszerszinten nyomást gyakorolnak a Fidesz érdekkörébe tartozó ügyekre.

A függetlenség hiánya ugyanis a jogállamiság olyan szintű sérelmét jelenti, amely a legalapvetőbb Európai Uniós értékekkel is ellentétes.

Egyértelműen ki kell mondani: Ameddig Magyarországon ehhez hasonló gyanús kinevezések történhetnek, addig a bírói függetlenség nincs biztosítva. Ameddig a bírói függetlenség nincs biztosítva addig a Kormány az Uniós források milliárdjaival hazardírozok.

MSZP
Bővebben: Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezetőhelyettese

Kapcsolódó párttagok