mszp.hu | Belföld
2024. február 19. 13:20

Bizalomra van szükség az ellenzéki pártok és a civilek között

A gyermekekért tartott pénteki hatalmas tüntetésről, valamint a demokratikus pártok közötti együttműködés módjáról és a bizalom fontosságáról is beszélt a péntek esti Egyenes Beszédben Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, korábbi oktatási- és kultuszminiszter.

A pénteki tüntetésről Hiller István elmondta, mivel a szervezők azt kérték, egy párt se képviseltesse magát és ne húzzon politikai hasznot a megmozdulásból, ezt az MSZP be is tartotta. A korábbi oktatási miniszter szerint a tüntetés nem valaminek a tetőpontja, hanem egy kezdőpont. A kegyelmi ügynek ugyanis eleinte három szereplője volt, a köztársasági elnök, az igazságügy miniszter és a bántalmazott fiúk, a botrány áldozatai azonban nem a lemondásra kényszerült politikusok, hanem a szexuálisan abuzált gyerekek.

A Hősök Terén tartott tüntetésen azért gyűltek össze több mint százezren, hogy kiálljanak a bántalmazott gyermekek mellett. Ez ugyanis nem egy különálló politikai esemény volt, hanem a társadalom egészét érintő bántalomra való reagálás. A tüntetők hatalmas száma pedig azért is kiemelendő, mert a legtöbben a digitális térből léptek most ki a való világba.

A pártokról beszélve pedig az MSZP hónapok óta kezdeményezte és kéri a többi pártot, fogják fel az együttműködés fontosságát, a kegyelmi botrány miatt pedig összeállt a társadalom egésze, ezzel pedig üzentek a pártoknak. Ez az üzenet az, hogy kifogások nélkül értsenek szót a pártok egymással.

Az MSZP február 25-ére, más ellenzéki pártokkal közösen azért szervezett tüntetést, hogy a nép választhasson a jövőben köztársasági elnököt. Ezt javasolja a párt és arra kéri a többi ellenzéki pártot is, hogy ezt támogassák. Ez egy olyan hosszútávú követelés, mely egy együttműködési alapot adhat az ellenzéknek. Fontos továbbá, hogy meg kell teremteni a bizalmat a változást akaró civilek és a pártok között. Ezt pedig lassan lehet csak kiépíteni és egymás megértésére is hatalmas szükség van.