2012. június 19. 06:36

Bizonytalanság minden téren - Országgyűlés

Dugódíj, egykulcsos adó, szociális juttatások utalványon, betöltetlen hallgatói helyek a felsőoktatásban és bizonytalanság az egészségügyben. Ülésezett az országgyűlés.

Bizonytalanság az egészségügyben

Tóbiás József napirend előtt arról beszélt: bizonytalanság uralkodik az egészségügyben. Szerinte bár a kormány mentőövet ígért az ágazatnak, az fejbe találta az egészségügyi dolgozókat, akik alig térnek magukhoz, mert úgy látják, nincs fedezet az ígért béremelésre, amelyre a védőnők nem is számíthatnak.

Mint mondta, a béremelés fedezete csak az egészségügy leépítése lehet, ez pedig elsősorban a rossz népegészségügyi mutatókkal rendelkező keleti országrészt sújtja. A szocialista politikus emellett bírálta az újabb pénzkivonást a gyógyszerkasszából.

Káros az egykulcsos adó

Tóbiás József interpellációjában elmondta, hogy a korábbi kormányzati ígéretekkel ellentétben az egykulcsos adórendszer bevezetése miatt közel hárommillió munkavállaló keresett kevesebbet 2011. januárjától. Hozzátette, hogy a tehetősebb társadalmi csoportok viszont a változtatások kedvezményezettjei lettek.

Utalványokkal fizetné a kormány szociális juttatásokat?

Lukács Zoltán interpellációjában arról beszélt, hogy a kormány sajtóhírek szerint egyes szociális juttatások utalványokon keresztüli kifizetéséről gondolkodik. Az MSZP azt szeretné tudni, hogy született-e már döntés az Erzsébet-utalványok felhasználási körének bővítéséről, illetve valóban gondolkodik-e a kormány ezen, és ha igen, akkor pontosan mely juttatásokról van szó?

Hány felsőoktatási helyet nem tudnak betölteni?

Hiller István a felsőoktatási felvételik kapcsán arról beszélt, a híradások szerint a felsőoktatási felvételikkel újabb gondok vannak, sok ezer hallgatói helyet nem tudnak betölteni. Drasztikusan csökkentették a jelentkezési keretet, és azt sem tudják betölteni, amit szabadon hagytak. Hány helyet nem tudnak betölteni, döntöttek-e az átcsoportosításokról a többszörös túljelentkezéseknél, döntöttek-e kibővített pótfelvételiről, vagy kivonják az így megmaradt pénzt? - sorolta kérdéseit.

Az Erzsébet utalványról

Pál Béla azt mondta, habár azóta többször is cáfolták a sajtóban felröppent hírt, de ettől függetlenül kíváncsi rá, hogy az iskoláztatási támogatást, a családi pótlékot, az önkormányzati segélyt és a nyugdíjak egy részét valóban Erzsébet utalványban akarják-e kifizetni.

A dugódíjakról

Pál Tibor a fővárosi dugódíj bevezetéséről beszélve azt mondta, hogy ahhoz megfelelő forgalomszabályozásra, P+R parkolók kialakítására és a BKV eszközfejlesztésére lenne szükség. A politikus szerint a kormánynak viszont fontosabb az autósok "sarcolása", mint az, hogy biztosítsák a megfelelő közlekedés feltételeit.