mszp.hu | Belföld | Foglalkoztatás
2021. június 02. 12:26

Biztosítani kell a rendőrök tisztességes megélhetését – új rendvédelmi életpályamodellre van szükség

A rendőri hivatás számos lemondással jár együtt, de ezek közé nem tartozhatna a tisztességes megélhetésről való lemondás. Magyarországon azonban rengeteg rendőr kénytelen a szolgálat mellett másodállást vállalni azért, hogy meg tudjon élni.

A Fidesz által létrehozott rendvédelmi életpályamodell megbukott. Ezt bizonyítja, hogy a megalázóan alacsony fizetések miatt évről-évre egyre kevesebb fiatalt vonz a rendőri hivatás, és egyre többen tervezik a leszerelésüket. Azzal, hogy az Orbán-kormány nem képes egy kiszámítható életpályamodellt garantálni a rendvédelmiseknek, olyan fizetéssel, amiből meg lehet élni, már az ország biztonságát veszélyezteti. Ugyanis lehet bármekkora az elhivatottság az emberben a rendőri hivatás iránt, ha abból nem tud megélni, nem tudja eltartani a családját, akkor le fog szerelni.

Az elmúlt 11 évben a Fidesz cserben hagyta az állományt, ugyanis a kormány mindig előteremti a pénzt a számára fontos, de a köz számára teljesen felesleges luxusberuházásokra, miközben a rendvédelmisek fizetésén spórol.

Az MSZP „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjának ezért hangsúlyos eleme a rendvédelmi dolgozók munkakörülményeinek javítása. A szervezeti fejlesztések mellett a legsürgetőbb feladatnak a rendőrök megélhetésének biztosítását tartjuk. Az illetményalap emelésén túl ezért egy olyan rendszert javaslunk kialakítani, ami követi az átlagbérek növekedését. Továbbá szükségesnek tartjuk egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszer bevezetését, ami adómenetes nyugdíjszerű ellátást és nyugdíjas státuszt biztosít. Valamint biztosítani fogjuk a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasok anyagi és erkölcsi kárpótlását.

MSZP