mszp.hu | Belföld
2021. március 28. 11:52

Biztosítani kell az oltás lehetőségét a diákoknak is az érettségi vizsgák előtt!

Az MSZP észszerű lépésnek tartja, hogy a kormány végre eleget tesz a pedagógusok, a szakszervezetek és az ellenzéki pártok hónapok óta rendszeresen kinyilvánított követelésének, és még az iskolák újranyitása előtt beoltják a regisztrált pedagógusokat és az iskolákban dolgozó nem pedagógus munkavállalókat is.

A koronavírus-járvány idén is kihívás elé állítja mind az érettségiző diákokat, mind a vizsgák lebonyolításában részt vevő tanárokat. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a kormány biztosítsa a koronavírus elleni oltás lehetőségét az érintett tanulóknak.

Tagadhatatlan tény, hogy a védőoltás a leghatásosabb eszközünk a vírussal szemben, ezért elengedhetetlennek tartjuk annak – a kormányzati prioritási szempontoktól eltérő – felajánlását a diákoknak is, mivel így lehet megfelelően biztonságos körülményeket teremteni a vizsgákhoz.

Ehhez azonban pontos oltási menetrendre és az oltás körülményeire, helyszíneire, időpontjaira vonatkozó részletes tájékoztatásra van szükség! Az érettségi első napjához képest visszaszámolva biztonságos, minden érintett számára elérhető és garantáltan megvalósítható oltási menetrend szükséges.

Az MSZP továbbra is kizárólag az írásbeli érettségi vizsgák megtartását javasolja, mivel nem lehet hagyományos az érettségi, ha a felkészülés sem volt az, ugyanis a diákok az elmúlt három félévben nem tudtak a szokásos módon felkészülni a vizsgákra.

Az MSZP szerint semmi sem lehet fontosabb az emberek életének és egészségének védelménél, ezért úgy gondoljuk, hogy az érettségi vizsgák lebonyolításánál is a biztonság legyen az elsődleges szempont. Az MSZP arra biztatja a pedagógusokat és az iskolákban dolgozó nem pedagógus munkavállalókat is, hogy ha még nem tették meg, akkor regisztráljanak az oltásért, mert a koronavírus elleni védőoltások segítenek megfékezni a járványt, védenek a fertőzés és a betegség súlyos lefolyása ellen.

Kunhalmi Ágnes
az MSZP társelnöke