mszp.hu | Belföld, Gazdaság | egészségügy | Egészségügy
2017. november 26. 11:33

Biztosítani kell mindenkinek a lehető legnagyobb esélyt a gyógyulásra

Biztosítani kell mindenkinek a lehető legnagyobb esélyt a gyógyulásra
Az MSZP programjában kiemelt helyen szerepel egy olyan, mindenki számára elérhető egészségügyi rendszer kialakítása, amelyben az egészségügyi dolgozók anyagilag és szakmailag is meg vannak becsülve. Az átalakítás fontosabb, mint valaha, mert ma Magyarországon egy év alatt 32 ezer gyógyítható beteg hal meg azért, mert nem kap megfelelő színvonalú ellátást.
Az Orbán-kormány csak beszedi az egészségügyi járulékot, de ezért szinte már semmit sem ad. Már annyi háziorvos hiányzik, hogy 1,2 millió ember nem jut orvoshoz.  Egyre többen kénytelenek költeni a magánegészségügyre, akinek pedig nem telik rá, az retteghet a kórházi fertőzésektől és a fűtetlen kórtermektől. 2017-re odáig jutottunk, hogy már Budapesten alig találni működő mellrákszűrő gépet, mert a Fidesz a megelőzésre és a szűrésre sem hajlandó költeni.
 
2018-tól mindenki számára biztosítanunk kell a lehető legnagyobb esélyt a gyógyulásra. A háziorvosoknak elegendő forrást fogunk biztosítani azért, hogy mindenkihez közel legyen biztosított a gyógyulás esélye. Uniós szintű bérekkel fogjuk garantálni az egészségügyi dolgozók pénzügyi megbecsülését és megállítjuk az orvosok, nővérek elvándorlását.
 
Egyenlő esélyt kell biztosítani a gyógyulásra, ezért mindenki számára elérhetővé tesszük a legmodernebb terápiákat és gyógyszereket. Biztosítani fogjuk a kórházak megfelelő felszereltségét, amivel csökkenni fognak a várólisták. Úgy gondoljuk, hogy propaganda miniszter helyett egészségügyi miniszterre van szükség. Önálló minisztérium felállításával megteremtjük a megfelelően szervezett, szakmai irányítást.
 
Változásra van szükség, a politikának a betegek és a szakma oldalára kell állnia! A mi programunk szerint mindenkinek esélye lesz meggyógyulni.
 
Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese