mszp.hu
2017. október 25. 13:53

Biztosított a „Szanyi-projekt” költségvetése

Nagy sikert aratott a „Szanyi-projektként” ismertté vált okos falvak program második, ezúttal sokkal nagyobb költségvetéssel megerősített javaslata is. Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő 2015-ben nyújtotta be az „Okos, Öko és Szociális Falvak” kísérleti projektet. A program elnyerte Phil Hogan agrárügyekért felelős európai biztos és a mezőgazdaságért- vidékfejlesztésért felelős főigazgatóság támogatását is, így a megközelítés kiterjesztésére EU Akció indult. Ezt követően, a 2018-as költségvetés tárgyalása során Strasbourgban ismét bizalmat szavaztak, immáron a kezdeményezés második fázisának is.

„A kísérleti projektek és előkészítő intézkedések rendszere fontos eszköz az Európai Parlament kezében. Politikai prioritásokat tudunk gyakorlattá formálni, új kezdeményezéseket lehet előkészíteni. Sajnálatos módon ez a forrás is limitált, így a 2018-as költségvetésben például csak egyetlen, tisztán mezőgazdasági- és vidékfejlesztési projektet tartottak megvalósíthatónak az európai intézmények. Ez név szerint az „Okos vidéki térségek a 21. században” akció, ami az Okos falvak koncepció folytatása. Az első, kísérleti projekt elméleti fázis; célja a pontos definíciók meghatározása, valamint a jó gyakorlatok és a gyakorlatban használható modellek kialakítása.

A jelenlegi, immáron második akció (ún. „előkészítő akció”) egy szélesebb, gyakorlati megvalósítást jelent, több, mint ezer millió forint értékben. Hiszem, hogy ez a koncepció kitörési pont lehet számos, főleg hátrányos helyzetű vidéki térségben, hisz ez egyben ökológiai, szociális, technikai, digitális megoldásokat is tartalmaz.” - erősítette meg Szanyi Tibor szocialista politikus.

Mit is jelent az okos megközelítés? Az európai parlamenti képviselő elmondása szerint a cél, hogy a meglévő helyi, regionális hálózatokat, projekteket mihamarabb közös platformra hívja, s nem csupán modellt adjon az érdeklődőknek, de rögtön eszközöket is, mégpedig áttekinthető struktúrában.

„A lendület integrációért kiált! Okos megközelítésről beszélünk, mert egyértelműen a rohamosan fejlődő IT-szektor áldásainak vidékre történő átültetéséről van szó, jóllehet az EU mai szélessávú internet lefedettségében komoly a szakadék a városok (62 %) és a falvak (18 %) között. Az egyik legfontosabb cél az, hogy a falusi környezet vonzó (de minimum alkalmas) legyen a mezőgazdaságon és az élelmiszeren túli high-tech vállalkozások számára is. De ugyanígy, a természeti környezet megóvása értelmezhetetlen a falusi tevékenységek pozitív aktivizálása nélkül, itt lehet például a legtöbb megújuló energiát előállítani, s az energiatakarékossági törekvések is itt tudnak igazán látványos fejlődést felmutatni. De akár tovább is mehetünk a szolgáltatások területén: a falvak elnéptelenedése nem kis mértékben azért következik be, mert a kistelepülések egyre kevesebb társadalmi szolgáltatást képesek nyújtani, s ezeket is romló minőségben. Tehát az okos megközelítés mindezekre lehet orvosság” - világította meg Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.