Biztosítsa a kormány a digitális oktatáshoz szükséges eszközöket a rászoruló diákok számára!

A sajtóban megjelenő történetek is azt támasztják alá, hogy a kormány nem készült fel a digitális oktatás ismételt bevezetésére.

Az anyagilag nehéz körülmények között élő gyermekek ugyanis a megfelelő eszközök hiányában jelentős hátrányba kerülnek a kényszerű átállás miatt. A romló tanulmányi eredményeik miatt veszélybe kerül a továbbtanulási lehetőségük és a mindennapi megélhetésükre is nagyon súlyos hatással van az, ha emiatt még az ösztöndíjuktól is elesnek.

A kormány bevallása szerint tavasszal a diákok több mint 10%-a, míg a szakértők számításai szerint inkább a tanulók 25%-a, esett ki a digitális oktatásból. A nyáron azonban már az oktatásirányításnak minden lehetősége meg volt ahhoz, hogy felkészüljön az esetleges őszi digitális tanrendre. Ezért felmerül a kérdés, hogy mit tett a Fidesz a leginkább rászoruló gyermekek felkészítéséért? Mit tettek azért, hogy egyetlen tanulót se érjen hátrány a digitális oktatás miatt? Jelenleg mennyi tanuló hiányzik az online oktatásból?

Miközben a kormány tudta, hogy a járvány második hullámára kell számítani, az oktatási rendszert arra mégsem készítette fel. Ennek pedig már most súlyos következményei vannak. A Fidesz mulasztásával rengeteg nehéz sorsú gyermek esélyét rontja egy jobb élet elérésére, sőt még a jelenlegi anyagi helyzetüket is.

Az MSZP még időben javaslatokat tett, például a digitális tankönyvtárak feltöltésére, a tanulók és tanárok eszközellátásának megoldására. A kormány azonban tétlenkedett és most azt tapasztaljuk, hogy a tanárok és a diákok változatlanul nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a korszerű és jó minőségű digitális tananyagokhoz.

Az MSZP szerint egyetlen tanulót sem lehet megfosztani a tudástól, és senkit sem érhet hátrány az online átállás miatt, éppen ezért meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a digitális oktatáshoz. Minden tanár és tanuló számára biztosítani kell a megfelelő eszközöket, ezért gondoskodni kell egy állami laptop-programról, és lehetővé kell tenni, hogy korlátozások nélkül minden magyar pedagógus és diák hozzáférjen a világhálóhoz.

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő