Belföld | buszvezető bkv elbocsátás
2013. január 07. 14:38

BKV autóbuszvezetői bajban!

Az MSZP Országos Munkás és Érdekképviseleti Tagozata nem hagyhatja szó nélkül, hogy 500 autóbuszvezető állása szűnhet meg 2013. május elsejétől. Nem fogadható el, hogy a kormány munkavállalók százainak egzisztenciáját ismételten veszélyezteti.

A szaktárca jogszabályi kötelezettségre hivatkozva hozta meg a döntését. Miszerint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló, tavaly elfogadott törvény és  az erre vonatkozó uniós rendelet alapján a BKV belső szolgáltatónak minősül,  ezért 2013. május 1-jétől Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási   feladatokat - közölte a Nemzeti  Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

Ez munkahelyek százainak megszűnéséhez és családok életének megnehezülésével, elszegényesedésével jár.

Ezt nem hagyhatjuk!

Megint, mint oly sokszor a FIDESZ kormányzása alatt megtapasztalhattuk, hogy olyan döntés született, ami a munkavállalók számára sérelmes és elfogadhatatlan.

Mikor érjük végre el azt, hogy a munkához való jog, mint nemzetközi alapelvet a kormány figyelembe vegye?

Mikor érjük végre azt el, hogy a munkavállalók maximális érdekeinek figyelembevételével szülessenek meg döntések?

Mikor érjük azt meg, hogy végre a KISEMBEREK legyen a középpontban?

A BKV-nak és a fővárosnak is gondot jelent a bevétel kiesés. Felvetődik a kérdés, hogy ki fogja ezt pótolni? Vagy tán, mint a MALÉVNÁL, RO-LÁNÁL megtapasztaltuk, hogy a kormány mesterséges csődöt idéz elő? Ez a cél? Ekkora kiesést nem lehet csak úgy a semmiből előteremteni. A bevétel elmaradását, csak egy drasztikus jegy és bérletáremeléssel kompenzálható, amely nagy terhet ró majd az utazóközönségre és a lakosságra.

A Munkástagozat fel szeretné hívni a kormány figyelmét arra is, hogy a rezsihez a közlekedési kiadások is hozzátartoznak, tehát semmivel sem lesz könnyebb az élet, ha a közlekedési kiadások, főleg a fővárosban és környékén drasztikusan megemelkednek.

Ez az úgynevezett „polgárbarát” kormányzás? Ez nem más, mint szemfényvesztés!

Az MSZP munkástagozata felhívja a Nemzeti  Fejlesztési Minisztérium figyelmét arra, hogy mindent kövessen el azért, hogy a BKV-nál május elsejétől megszüntetett járatok vezetőit a Volántársaságok átvegyék!

A Munkástagozat követeli a FIDESZ és a KDMP, vezette kormánytól, hogy végre a munkahely védelmi akciótervét valósítsa meg!  Tegyen meg mindent azért, hogy egyetlen egy autóbuszvezető sem maradjon állásnélkül!

A tagozat felhívja a fővárost irányító polgári pártokat, hogy az elviselhetetlenül magas közlekedési költségeteket mérsékelje!

Szabadkai János
Munkástagozat elnöke