Stop
2012. május 04. 14:46

Blogolásért bírságolt képviselő: válasz helyett határozat?

Meglepő választ kapott kérdéseire a STOP Nagykőrös jegyzőjétől: olyan volt, mint egy határozat, éppen csak az nem szerepelt benne, hogy "felebbezésnek helye nincs".

Amint arról a STOP beszámolt, László Ferenc nagykőrösi önkormányzati képviselőre rendbírságot szabott ki a képviselőtestület. Mivel nem értettük, hogy a politikust hogyan lehetett egy blogbejegyzés miatt ötvenezer forintra megbüntetni, az alábbi három kérdéssel kerestük meg a város jegyzőjét.

Igaz-e, hogy László Ferencet egy, az ülésen kívül megjelent blogbejegyzéséért büntették meg?

Mi volt a büntetés jogcíme?

Tudomásunk szerint azért kapta a büntetést, mert a blogbejegyzésben megírta, hogy egy titkos szavazáson hogyan adta le voksát. Ha ez igaz, akkor nem érzi-e aggályosnak, hogy a képviselőt esetleg politikai véleményéért büntették?

Csaknem egy hét eltelte után levelünkre a következő választ kaptuk:

Megkeresésére tájékoztatom, hogy Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testülete 47/2012. (IV. 26.) önkormányzati határozatát Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2011. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 60. §-a alapján hozta meg.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét.

Természetesen a "fentieket" tudomásul vesszük. Ugyanakkor kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ. Nem kielégítőt vagy megnyugtatót, hanem semmifélét sem.

Ennek ellenére megnéztük a Nyíkos Sára jegyző által említett szabályzati paragrafust, amelynek első pontja így szól:

Az a képviselő-testületi tag, aki a tanácskozás méltóságát magatartásával sérti, valamint a képviselő-testület ülésén a képviselő-testület tagjait sértő kifejezésekkel illeti, széksértést követ el. A képviselő-testület széksértést elkövetett tagja rendbírsággal sújtható.

Ezek szerint - mivel az eset nem az ülésen történt - László Ferenc magatartásával sértette a tanácskozás méltóságát. Helytelenül viselkedne, amiért blogot ír? Mert bejegyzését olvasva a "tanácskozás méltóságát" nem érte sérelem. Annál inkább a fideszes képviselőket, de nekik közszereplőként ennyit valószínűleg el kellene viselniük.

Az meg nyilván csak szerencsétlen véletlen, hogy a fideszes többségű testület az állítólagos széksértést elkövető ellenzéki képviselőt nyomban a paragrafus (3) bekezdésében foglalt maximális rendbírsággal sújtotta.

Szerző: Csanádi

http://www.stop.hu/belfold/blogolasert-birsagolt-kepviselo-valasz-helyett-hatarozat/1034329/