Pécsi STOP | Belföld | Hoppál Péter Pécs per
2013. április 02. 11:58

Bocsánatkérésre és sajnálkozásra ítélték Hoppált

A minap jogerősen is elítélték Hoppál Pétert: nyilvánosan kell bocsánatot kérnie valótlan állításaiért. Még kérdés, hogy a hasonló tartalmú szórólapok és plakátok sorsa mi lesz.

Tóth Bertalan, az MSZP pécsi közgyűlési frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót kedden reggel a párt pécsi székházában. Arról számolt be: jogerős ítélet született, amely elmarasztalta Hoppál Pétert, a Fidesz pécsi elnökét, parlamenti és városi közgyűlési képviselőjét.

Mint ismert: 2011 őszén a városvezetés a sajtó nyilvánossága előtt jelentette be, hogy a szocialisták 3 milliárd forinttal jutalmazták magukat. Még vizsgálóbizottságot is felállítottak Hoppál Péter vezetésével.

Tóth Bertalan már akkor mondta: ez nem igaz, és pert indít. Az eljárás a múlt csütörtökön lezárult, a szekszárdi törvényszék és a pécsi ítélőtábla is megállapította, hogy valótlan az állítás, hogy 3 milliárddal jutalmazták magukat a szocialisták. 855 millió forint értékben már Páva Zsolt osztott jutalmakat, az előző érában pedig 9 év alatt 400 köztisztviselő jutalmazásáról volt szó.

Arra kötelezte a bíróság Hoppál Pétert, hogy az MTI-ben és saját honlapján kérjen elnézést az MSZP-től, közölje a valós adatokat és fejezze ki sajnálkozását.

- A közvélemény számára érthetetlen, számunkra érthető, hogy miért indított gyűlöletkampányt Hoppál Péter - így Tóth Bertalan. - Ha valóban romokban az ellenzék, ahogy azt az egyik helyi orgánum állítja, akkor viszont nem értjük, hogy erre miért van szükség. Most megint hazugságokkal teli szóróanyagokat juttattak el a háztartásokba.

A módszert viszont nem értik, 4 év után az eredményekről kellene beszámolni, és nem hazugságokkal lejáratni az MSZP-t. Tóth hozzátette: a szocialisták el tudnak számolni azzal, hogy mire költötték a 30 milliárdot. Meg tudják mutatni, hány iskolát, utat újított fel, hány panelt szigetelt le a lakókkal közösen, és az EKF eredményeire is büszkék, még ha az átadási ünnepségeken már a fideszes politikusok villogtak.

- Most 44 milliárd forint a város adóssága, a kormánytól 4,4 milliárd forintot kaptak. - így Tóth. - Említsenek egyetlen beruházást, fejlesztést ebből a csaknem 20 milliárd forintból, úgy, hogy közben rekord méretű a munkanélküliség, milliárdos kártérítés

Tóth az MSZP nevében felszólította a Fidesz pécsi városvezetőit, hogy milliós fizetésükkel a hátralévő egy évben inkább a városért dolgozzanak, és ne rágalmazzanak. Jogosnak nevezte azt a követelést is, hogy ha már az állam átvállalta az adósság 70 százalékát, akkor a 65 négyzetméter alatti ingatlanokban ne szedjenek adót. - Azért gyűjtünk aláírást, és azért keressük fel az állampolgárokat, hogy egy év múlva az addigra eltelő öt év csak egy rossz emlék legyen - így Tóth.

Újságírói kérdésre a szocialista politikus elmondta: fontolgatják, hogy a nemrég szétszórt, szintén valótlanságokat tartalmazó anyagok miatt újabb pert indítanak. Ez attól is függ, Hoppál eleget tesz-e a bírósági ítéletnek.