mszp.hu | Belföld | közlemény önkormányzatiság
2016. május 03. 15:29

BÖK - végső csapás az önkormányzatiságra!

BÖK - végső csapás az önkormányzatiságra!
A kormány tudatosan és folyamatosan csorbítja az önkormányzatok 1990-ben kivívott autonómiáját. Az alaptörvényből hiányoznak az önkormányzás alkotmányos alapjogai. A szervezetalakítás, a feladatvállalás szabadságának korlátozása után az önkormányzati autonómia lényegi elemének, a gazdálkodás önállóságának újabb korlátozására, az önkormányzatok végleges gyámság alá helyezésére készül a kormány. A törvénytervezetről társadalmi egyeztetés nem volt, azt sok önkormányzat, önkormányzati vezető tiltakozása ellenére terjesztették be az Országgyűlésnek.
Az önkormányzatiság felszámolásának víziója az ez év februárjában nyilvánosságra került „Hatékony helyi közigazgatás” című, kormányzati stratégiai háttéranyagnak látszó dokumentumban lépésről lépésre megfogalmazódott. A határozott kormányzati tagadás ellenére a T/10306 sz. törvényjavaslat benyújtásával nyilvánvaló, hogy a határozott cáfolat a „kormányzati pávatánc” ismételt megnyilvánulása volt. A törvényjavaslat az egyes önkormányzati feladatok segítésének hamis látszatával igyekszik palástolni az önkormányzatok gazdálkodásának önállóságát csorbító egyenes szándékot. A javaslat indokolása az eladósodás újratermelődésének megakadályozását, a korrupció megakadályozását hangoztatja érvként a kötelező ASP informatikai rendszer bevezetése szükségességének hamis látszatát keltve. 
 
Valótlan a hivatkozás! Az önkormányzatok gazdálkodásáról a kormány több csatornán keresztül havi rendszerességgel kap részletes információt a jelenlegi szabályozás mellett is. Az egyre szaporodó kötelező adatszolgáltatások, a költségvetésről, annak végrehajtásáról szóló pénzügyi információk, a központosított bérszámfejtés, az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalások kormányzati engedélyhez kötése, a kormányhivatalokon keresztül gyakorolt törvényességi felügyeleti rendszer most is biztosítja az önkormányzat gazdasági döntéseinek teljes ismeretét. Az új központi ASP rendszerben a kormány az önkormányzatok megkérdezése nélkül férhet hozzá bármilyen helyi adathoz!
 
Az önkormányzati korrupció megakadályozására hivatkozás azért is hamis, mivel az önkormányzás lényegéből eredő, az önkormányzás alanyai, a választópolgárok irányába fennálló felelősség, az önkormányzati működés, döntéshozatal mechanizmusa önmagában nagyobb átláthatóságot biztosít, mint a rendeleti költségvetési kormányzás. A javaslat által biztosított – immár a sarkalatosság követelményét mellőző – kormányzati rendeletalkotási felhatalmazás a gazdálkodás maradék önállóságának megszüntetésére, az önkormányzás kiüresítésére, a látszat önkormányzatiság megteremtésére ad ellenőrizetlen lehetőséget. Az ASP rendszeren keresztül ma ellenőrizhetnek, holnap beleszólhatnak a helyi döntésekbe, holnapután elvehetik a helyi közösség döntési jogát, miként láthattuk ezt például az iskolák államosítása esetén.
 
Februárban a „Hatékony helyi közigazgatás” című dokumentumban megjelenített, a kormányzat által hevesen tagadott lépések első elemének törvényjavaslatba foglalásával válik a szemünk előtt valósággá mindaz, amit 25 évig lehetetlennek tartottunk.
 
Követeljük a törvényjavaslat visszavonását!
 
Baloldali Önkormányzatok Közössége