mszp.hu | Belföld
2024. március 08. 11:41

Boldog nőnapot, boldog nőket Magyarország!

Boldog nőnapot, boldog nőket Magyarország!
Nem beszélhetünk eleget arról, hogy még sok dolgunk van a férfi-női egyenjogúság kivívása terén. A nők és a férfiak sosem lesznek egyformák, és nem is ez a cél. Egyenjogúnak kell lenni!

Magyarországon sajnos az elmúlt évtizedben nem, hogy előrelépések történtek volna, inkább egyre jobban haladunk visszafelé a történelemben. Ez nincs így jól, és erről a nemzetközi nőnapon különösen fontos beszélni.

A XXI. században megengedhetetlen, hogy a nők hátrányban legyenek a család, a magánélet, illetve a munka világában. Elfogadhatatlan, hogy a nőket érő atrocitások, a családon belüli erőszak vagy a munkahelyi szexuális zaklatás ellen való küzdelem a jelenlegi hatalom számára nem prioritás. Itthon az avitt, idejétmúlt, hierarchikus társadalomfelfogás kényszerpályára szorítja a nőket, miközben egyes kormánytagok akarják megmondani, hogy a nőknek hol a helyük.

Fejlett társadalmakban már alapvetés, hogy a nőknek menstruációs szabadság jár, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő nőtársainknak elérhetővé teszik a női higiéniai termékeket. Eközben a jelenlegi hatalom még az Isztambuli Egyezményt sem volt hajlandó ratifikálni. Pedig a nők és a férfiak egyaránt érdekeltek egy olyan társadalomban, ahol mindkét nemnek jó élni.

Az MSZP ezért egy olyan Magyarországért küzd, ahol nőnek lenni jó, ahol elfogadhatatlan a nemek közötti bérszakadék, ahol egyenlő munkáért egyenlő fizetés jár. Az MSZP egy olyan világot képzel el, ahol kiegyensúlyozott a nemek aránya a politikai képviselet tekintetében, ahol a nőknek nem kell erőszaktól rettegni sem az otthonaikban, sem az utcákon. Egyenlőséget, biztonságot, egészséget és szolidaritást a nőknek! Boldog nőnapot, boldog, kiegyensúlyozott nőket Magyarország!

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok