MTI/mszp.hu | Belföld | trafikmutyi trafikpályázat
2013. április 30. 14:14

Boldvai a pályázatok és az értékelés nyilvánosságra hozatalát követeli

Az MSZP szerint a nógrádi megyeszékhelyen és annak környékén a Fidesz választókerületi elnökéhez közel álló barátok nyerték el a kiírt koncessziós pályázatok többségét, ők nyithatnak trafikot júliustól dohány-kiskereskedőként. A szocialista Boldvai László kedden követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a teljes pályázati kört, és az értékelést.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő salgótarjáni sajtótájékoztatóján azt mondta: az interneten elérhetőek különböző híradások, "és aki a helyi legendáriumban otthon van, itt él a városban, az pontosan tudja, hogy ezeknek valószínűsíthető módon van alapja".

Úgy fogalmazott: nyomon követhető, hogy itt sem történt más, mint az ország több pontján, a Fidesz nagy valószínűséggel a saját berkein belül, előre eldöntött módon lemutyizta, hogy kiknek adja oda ezt a lehetőséget.

A képviselő követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a teljes pályázati kört és az értékelést, továbbá közölte: ha 2014-ben a szocialisták kormányra kerülnek, felülvizsgálják a dohánytermékek kapcsán kiírt koncessziós pályázatot.

Boldvai László szerint a trafikpályázat "pontosan és világosan mutatja a Fidesz területfoglalásának alapvető logikai lépéseit", vagyis a politikai hatalom mellett a gazdaságit is a saját klientúrájuk kezébe próbálják juttatni.

A szocialista képviselő közölte azt is, a trafiktörvény valódi célját először álságosan népegészségügyi szándékkal "álcázták", majd - az érdekeltség miatt - lehetővé tették a dohánytermékek mellett alkohol, üdítő, energiaital, újság árusítását és a szerencsejáték-fogadás lehetőségét is, azt pedig pofátlannak nevezte, hogy a nyertesek ismeretében 4 százalékról 10-re emelnék a nyereség nagyságát.