mszp.hu | Magyar Paralimpiai Bizottság
2015. május 24. 14:45

Borkai Zsolt A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke részére

Tisztelt Elnök úr!

Most pedig arra derült fény, hogy a szervezet nemcsak nem utalja a sportolók megélhetése szempontjából kulcsfontosságú Gerevich-ösztöndíjakat, de nevük elhallgatását kérő sportolók állítása szerint fenyegeti is őket. Ezért a sportolók nem mernek nyilatkozni a médiának – akkor sem, ha már a megélhetésük van veszélyben. A HVG írása szerint a válogatott versenyzők konkrétan attól félnek, hogy szándékos adminisztrációs hibákkal a Paralimpiai Bizottság megakadályozná, hogy külföldi versenyeken induljanak.

 

Az elmúlt hetekben kirobbant, a Magyar Paralimpiai Bizottság és elnöke, Gömöri Zsolt körüli botránysorozat minden nap új részletekkel gazdagodik. Először az derült ki, hogy Gömöri Zsolt és társai saját devizahitelüket végtörlesztették a paralimpikonok támogatásából. Ezt követően Gömöri utazási botrányba keveredett: a sportolók tenerifei felkészülését követte végig üzlettársával és családjával. 

Itt érdemes meghúzni egy határt. Lehet, hogy Gömöri Zsolt és társainak végtörlesztése nem volt törvénytelen, de erkölcstelen biztosan. Ugyanez igaz a tenerifei nyaralásra. De az, hogy erőn felül teljesítő fogyatékos emberek ne kapják meg havi néhány tízezer forintjukat – miközben például tenerifei „akklimatizációs” edzőtáborra volt pénz még az elnök családjának is –, egyértelmű képet fest elénk: a Magyar Paralimpiai Bizottság jelenleg néhány kiváltságos sportvezető igényeit szolgálja ki, miközben elveszi a pénzt a Magyarországért küzdő versenyzőktől.

 

Magyarország jelentkezni kíván 2024-ben a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére. Botrányoktól tarkított sportvezetői működéssel, kiszolgáltatott sportolók megfélemlítésével és a szponzori pénzek kisajátításával ez nem fog menni. Eleve gyomorforgató, hogy bárki testi és értelmi fogyatékos emberek pénzére tegye rá a kezét, de a Magyar Olimpiai Bizottságnak tudnia kell azt is, hogy a botrányok híre nem áll meg az országhatárokon.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként az ön felelőssége is, hogy a magyarországi sportvezetés korrupciós botrányoktól mentesen, a sportolók igényeit kiszolgálva működjön. Ha a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke követel teljes tisztújítást a Paralimpiai Bizottságban, annak súlya van. Érdemes belátni: tovább nem védhető Gömöri Zsolt és Deutsch Tamás tevékenysége. A sportolókat fenyegető, a támogatásokat saját célokra használó bizottsági elnökség megbukott, és csak a teljes tisztújítás teremthet tiszta helyzetet. Kérem, merítse ki a pozíciójából fakadó összes lehetőséget azért, hogy ez a tisztújítás mielőbb megtörténjen.

Budapest, 2015. május 24.

 

Tisztelettel:

Kunhalmi Ágnes
országgyűlési képviselő
A sportért is felelős Kulturális Bizottság alelnöke