Népszava
2011. október 11. 09:17

Börtön is járhat két gyorshajtásért

Akár börtönbe is kerülhet a készülő szabálysértési törvény alapján az, aki fél éven belül kétszer tilosban parkol vagy mondjuk kétszer gyorshajtáson érik - legalábbis ez olvasható ki a törvénytervezetből a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság szerint.

A tervezet ugyanis a hat hónapon belüli második szabálysértésre akkor is lehetővé teszi az elzárás alkalmazását, ha azt a törvény egyébként nem tartalmazza - hívta fel a figyelmet a két civil szervezet. Egy másik példával élve: akár 60 napos elzárással is sújtható a szemetelés, ha az embernél hónapokkal korábban nem volt jogosítvány vagy elakadásjelző háromszög, és ezért szabálysértési bírságot róttak ki rá. Kántás Péter, a hatályos szabálysértési törvény kodifikációjának koordinátora ezt teljesen abszurd szabálynak nevezte.

A szöveg preambulumából kiderül, az új tervezet filozófiájában illeszkedik a jelenlegi, 1999-ben hatályba lépett törvényhez: a szabálysértési törvény a társadalomra kevésbé veszélyes cselekményeket szabályozza, a bűncselekményekhez képest egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb előírást tartalmaz. A normaszövegben azonban e ponttól nincs különbség a bűncselekmény és szabálysértés között - mondta a tervezetről az Indexnek Nagy Marianna, az ELTE egyetemi docense.

A TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság is kifejtették: alkotmányellenes és a nemzetközi jog egyes rendelkezéseit sérti a koncepció. Utóbbihoz sorolták például azt, hogy börtönbe lehetne zárni egy 14 éves gyermeket egy olyan meghallgatás alapján, amelyen sem ügyvéd, sem a szülő nem volt jelen. Miközben a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság üdvözli, hogy a közérdekű munka önálló büntetési formaként jelenik meg a törvénytervezetben, abszurdnak tartják például, hogy a szabálysértésért ötödével nagyobb közmunka-büntetés lenne kiszabható, mint bűncselekményért.

NÉPSZAVA-összeállítás/

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=479825