Borzalmas a foglalkoztatás helyzete - Országgyűlés

Munkanélküliség, megszűnő cégek, megszorítások, eltűnt nyugdíjvagyon. Ülésezett a parlament.

Borzalmas a foglalkoztatás helyzete
    
Gúr Nándor szerint ugyan azt hallani, már az "Óperenciás tengeren túlról is", hogy Magyarországon "tejjel és mézzel folyó Kánaán van", "kolbászból épülnek a kerítések", "a miniszterelnök pedig serényen tölti ezeket a kolbászokat", a valóság azonban az, hogy "borzalom, ami történik" a foglalkoztatás terén. Kifogásolta, hogy a 13 ezer új munkahely 70 százaléka támogatással jött létre, 95 százalékuk a közfoglalkoztatásban. Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a leghátrányosabb régiókban nőtt a munkanélküliek száma és 20 százalékkal emelkedett a férfiak munkanélküliségi rátája. A kormány egy millió új munkahelyet ígért, de több százezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma - jelentette ki.

Mi lesz a kombinált mikrohitelekkel?

Tóth Csaba a rossz gazdaságpolitikát okolta a hazai kis és középvállalkozások (kkv) kiemelkedően rossz helyzetéért. Emlékeztetett rá: az elmúlt 3 hónapban 8783 cég szűnt meg, ami  63 százalékkal több az egy évvel korábbi mennyiségnél. Szerinte ennek egyik oka az, hogy felfüggesztették a kkv-ket támogató uniós forrásokból üzemelő kombinált mikorhitelt, pedig annak volt fel nem használt kerete, ráadásul "se híre se hamva" a 2013-as kiírásoknak.

A kormány fordított Robin Hoodként viselkedik

Boldvai László interpellációjában élesen bírálta a kormányt, amiért az állítása szerint 2010 óta 2700 milliárd forint megszorítást hajtott végre, ami két Bokros-csomagnak felel meg. Szerinte Orbán Viktor és a kormány "fordított Robin Hoodként" viselkedi és azoknak ad, akiknek nincsen rá szükségük, és azoktól vesz el, akik rászorulnának. A szocialista politikus kiemelte: a 2013-as költségvetés bevételi és kiadási oldala sem tartható.

Az MSZP a közmunkáról

Nyakó István azt mondta, február elején az érintetett polgármesterek levelet kaptak, hogy a közmunkában résztvevőknek nem nyolc, hanem csak hat óra közmunka jár majd naponta. Megjegyezte, azóta újra értesítették az érintett polgármestereket, hogy habár nyolc órában, de nem márciusban, hanem áprilisban indulnak a közmunkaprogramok. Ki a felelős azért, hogy a legrászorultabb családok még egy hónapot kénytelenek 22 ezer 800 forintból "tengődni" - kérdezte.

Van-e pénz az Útravaló programra?

Hiller István a 2005-ben elindított Útravaló programról érdeklődve azt mondta, hogy abban húszezer elismerten tehetséges, de szegény diák vesz részt. Szavai szerint az viszont problémát okoz, hogy a 2011-2012-es tanév második felében illetve a jelenleg zajló tanév első felében sem a diákok, sem a pedagógusok nem kaptak ösztöndíjat. A képviselő azt mondta, hogy a szakmai hírek szerint ezt az összeget a kormány már másra elköltötte.

A beteg gyermeket nevelő anyák miért nem jogosultak nyugdíjkedvezményre?

Pál Béla azt kifogásolta, hogy nincs munkaviszonyuk azoknak az anyáknak, akik súlyosan beteg gyermeket nevelnek, így nem lesznek jogosultak arra a kedvezményre, hogy negyven év szolgálati idő után nyugdíjba vonulhassanak.

Az MSZP a nyugdíjvagyon egy részének eltűnéséről beszélt

Hová lett 280 milliárd forintnyi nyugdíjpénz? - tette fel a kérdést Nemény András, aki szerint az állam által visszavett megtakarítások most ennyivel érnek kevesebbet. Úgy vélte: az állam a részvények értékesítésével is több mint 18 milliárd forintos veszteséget szenvedett.

Azt mondta: az államadósság sem csökkent a nyugdíjvagyon államosítása által, szerinte az állam ezt a harcot elbukta.