Bosznia lemaradhat a 'nyugat-balkáni gyorsról'

Ha Bosznia-Hercegovina egyes politikai vezetői csupán saját etnikai közösségük érdekeit tartják szem előtt, a köztársaság lemarad az európai uniós csatlakozási folyamatról, amely ebben az évben erős lendületet vehet a Nyugat-Balkánon - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a Bosznia-Hercegovináról szóló 2012. évi eredményjelentésről rendezett szerdai plenáris vitához benyújtott írásos hozzászólásában.

"2013 a Nyugat-Balkán éve lehet Európában. Horvátország hat hét múlva csatlakozik az Európai Unióhoz, másodikként a térség országai közül. A Belgrád és Pristina közötti történelmi megállapodást követően minden reményünk megvan arra, hogy Szerbia lesz a következő ország a régióban, amely hamarosan csatlakozási tárgyalásokat kezdhet az uniós tagállamokkal. Koszovó a közeljövőben ugyancsak tárgyalóasztalhoz ülhet a 27, vagy immár 28 tagú Európai Unióval, hogy a társulási megállapodásig vezető feladatokról egyeztessen.  Montenegró tavaly június óta tárgyal a huszonhetekkel a csatlakozásról" - fejtette ki Göncz Kinga írásos hozzászólásában.

Bosznia-Hercegovina azonban könnyen "lekésheti a pillanatot", hiszen még a tagfelvételi kérelmét sem nyújtotta be, amit eredetileg a múlt évre tervezett - hangsúlyozta a képviselő. "Az etnikai konfliktusok továbbra is gátolják a köztársaság intézményeinek normális működését, láthatóan hiányzik az Európai Unióhoz való közeledéshez szükséges politikai konszenzus. Ha az ország egyes politikai erői csupán saját etnikai közösségük szempontjait tartják szem előtt, figyelmen kívül hagyva az ország lakosságának törekvéseit, 2013 nem Bosznia és Hercegovina, hanem Horvátország, Szerbia és Koszovó éve lesz a Nyugat-Balkánon".

Göncz Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy július 1-e után a horvát-boszniai határ boszniai oldalán élők elveszítik azt a lehetőséget, hogy személyi igazolvánnyal lépjék át a határt. "Kérjük a Tanácsot, hogy feladva elutasító álláspontját, döntsön kedvezően ennek a rezsimnek a fenntartásáról. Csatlakozása után a több Unión kívüli országgal határos Magyarország is alkalmazta ezt a rendszert, megkönnyítendő az emberek utazását, kapcsolattartását. Szívesen átadjuk az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat" - áll a szocialista képviselő hozzászólásában.