Boszorkányüldözés helyett

Az összefogás politikai boszorkányüldözés helyett jogállami és társadalmi igazságtételre készül.


Mesterházy Attila szerint azzal, hogy a belügyminiszter épp a választási kampány kezdetén oldotta fel az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről készült jelentések egy részének titkosságát, a jelenlegi kormány politikai támadást intézett az MSZP és az összefogás ellen.

Az összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltje erről egy fóti beteg kisgyermek gyógyíttatását segítő jótékonysági rendezvényen beszélt a Pest megyei városban szombat délután.

Az MSZP elnöke azt mondta, hogy a jelentések egy részének nyilvánosságra hozása nem más, mint a Fidesz kormányzásáról való figyelemelterelés és egyértelmű szándék arra, hogy éket verjenek az összefogásba. Ha négy évig még részben sem oldotta fel az iratok titkosságát a belügyminiszter, "élünk a gyanúperrel, hogy (…) a mostani akció kampánycélokat szolgál, s ezt így is fogjuk kezelni" - hangsúlyozta Mesterházy Attila.

Felidézte, hogy 2011-ben maga követelte Pintér Sándortól az "őszödi akták" teljes nyilvánosságát, de a tárcavezető szinte kioktatta őt, mondván: nem akarnak beleszólni a baloldali pártok acsarkodásába.

Mesterházy Attila kijelentette: a gyáva, hazug politika részét képező efféle támadások még elszántabb, erősebb és keményebb küzdelemre sarkallják az összefogást. A baloldali politikus a gyávaság jeleként értékelte azt is, hogy amikor a véres harcok után Ukrajnában végre megszületett a megállapodás, számos más ország vezetőjével ellentétben Orbán Viktor nem üdvözölte ezt a fejleményt, hanem hallgatott.

Csak nem azért, mert tartott tőle, hogy megorrol rá Putyin, aki az ukránoknak adott, a leendő paksi bővítéshez szükséges hitelkerethez hasonló összegért cserébe beleszólást szeretett volna Ukrajna belügyeibe? - tette fel a kérdést Mesterházy Attila.


Az MSZP elnöke élesen bírálta Orbán Viktor évértékelő beszédét is, szembeállítva az abban foglaltakat a saját maga és az összefogás által tapasztaltakkal. A középosztályt a lecsúszás fenyegeti, tíz magyar emberből nyolcnak romlott az életszínvonala az elmúlt négy évben, négymilliónyian "vegetálnak a létminimum környékén", rengeteg gyermek éhezik - sorolta a példákat. Hozzátette: nem véletlen, hogy az összefogás egyik fő célkitűzése a gyermekéhezés megszüntetése.

"Hát hogy a csudába hirdetheti ez a kormány, hogy jobban élünk?" - tette fel a kérdést Mesterházy Attila, aki a baloldali-liberális szövetség győzelme esetén egyebek mellett az alacsony jövedelműeknek kedvező adóztatást, befektetőbarát gazdasági környezetet, új munkahelyeket és tisztességes bérezést helyezett kilátásba.

Megjegyezte: az összefogás politikai boszorkányüldözés helyett jogállami és társadalmi igazságtételre készül.

Mesterházy Attila - ahogy fogalmazott - baloldaliként és apaként is nemes és fontos ügynek tartja, hogy a fótiak hosszabb ideje támogatják a Balázs Gyógyulásáért Alapítványt, amelyet egy helyi súlyos beteg kisgyermek megsegítésére hoztak létre. A politikus oklevelet és ajándékot adott át a gyermek édesanyjának.

A jótékonysági rendezvényen részt vett és felszólalt Szabó Imre, az összefogás Fót térségében induló országgyűlési képviselő-jelöltje, aki egyebek mellett azt mondta: "meg kell mozgatni a települést" először március 2-án, a megismételt időközi polgármester-választáson induló jelöltjük, Takács István érdekében és hasonló összefogásra lesz szükség április 6-án is a kormányváltás érdekében.