Botka: Fizessenek a gazdagok!

Fizessenek a gazdagok! Ez Botka László miniszterelnök-jelölt egyik legfontosabb üzenete 2018-ra, ehhez kéri a demokrata szavazók támogatását. Mindez az MSZP idei március 15-i rendezvényén hangzott el; az ünnep előestéjén, Miskolcon, 1500 fős demonstráción. Az esemény két szónoka, Molnár Gyula pártelnök és Botka László, az MSZP kormányfőjelöltje egyetértettek abban: véget kell vetni annak, hogy a dolgozó emberek csak adóznak, de az így befolyt pénzt nem rájuk költik. Botka László rámutatott: százmilliárdokkal fog gyarapodni az ország, ha a gazdagok befizetik a luxusadót.

MSZP

Botka László és Molnár Gyula beszéde. Fizessenek a gazdagok!

„Ebből a pénzből rendbe tehetjük az egészségügyet, az oktatást és a szociális ellátást. Ezért itt és most leteszem a nagyesküt: mindent elkövetek, hogy a gazdagok adója a dolgozó emberekhez, a munkásokhoz és melósokhoz jusson!”

 
Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője, az MSZP megyei elnöke köszöntötte a téren összegyűlt mintegy 1500 embert. Hangsúlyozta, hogy Kossuth Lajos, akinek az ország első egész alakos köztéri szobra előtt tartják a rendezvényt és Szemere Bertalan, akinek szobra szintén a belvárosban található, elborzadnának azon, ami most ebben az országban zajlik. Szerencsére esély kínálkozik a kormányváltásra, hiszen Botka László személyében újra van kihívója Orbán Viktornak.
 
Hangsúlyozta: a jelenlegi kizsákmányoló, urizáló elit a saját népét elnyomva uralkodik ma Magyarország felett. Regnálásuk eredményeként ma már a gazdag még gazdagabb, a szegény még szegényebb ebben az országban. Utóbbit bizonyítja, hogy majd' minden második ember a létminimum alatt él. Nem csoda az elvándorlás, az, hogy nagyon sokan külföldön keresik a boldogulást. Varga szerint Észak-Magyarország zuhanórepülésben van, az egészségügy terén például az Európai Unió 263 régiója közül az utolsó előtti helyet foglalja el. De lehetne sorolni tovább is, a közoktatás állapotától kezdve egészen a megcsonkított sajtószabadságig. A helyzet változásért kiált. Olyan programra van ugyanakkor szükség, amely nemcsak a Kelet-Magyarországon élőket, hanem a budapestieket és a dunántúliakat is megszólítja.
 

Molnár Gyula beszéde elején emlékeztetett arra, hogy bár 169 évvel ezelőtt a magyarok a szabadságért, egyenlőségért és testvériségért szálltak harcba, ma egyikről sem jelenthetjük ki, hogy megvalósult. „Akinek semmije nincs, az nem szabad – márpedig ma több mint négymillió ember nem tudja a számláit befizetni, hitelt felvenni, nincs saját lakása, autója, nem tud nyaralni és nem tudja a gyerekeit megfelelő módon iskoláztatni” – mondta az MSZP elnöke, hozzátéve: eközben nincs egyenlőség sem, hiszen néhány politikus és a családtagjaik úgy viselkednek, mint akikre nem vonatkozik a törvény. „Ők egyre-másra vásárolják fel a cégeket, luxusszállodákat, kastélyokat, helikopterrel repkednek, és amíg a Fidesz van hatalmon, soha nem kerülnek bíróság elé. Ők azok, akik azt mondhatják, hogy akinek semmije nincs, az annyit is ér, és azt hazudhatják, hogy 47 ezer forintból meg lehet élni.”

Molnár Gyula megjegyezte: bár a kormányzat azt sulykolja, hogy Magyarország erősödik, de vajon erős-e az az ország, ahol 80 ember hal meg egy tél alatt, miközben a futballpályákat fűtik? Erős-e az az ország, ahol a kórházi vécében többnapos halottat találnak, vagy ahonnét 600 ezer ember menekül külföldre szerencsét találni? „Ez nem erősödés, ez csak gyenge erőlködés, hogy elhiggyük a kormány hazugságait.”

Az MSZP elnöke kijelentette: Magyarországon nincs testvériség sem, mert nem a közös célokért, hanem néhány tucat ember meggazdagodásáért kell millióknak dolgozniuk és adózniuk. „Orbán Viktor és a Fidesz csak a gazdagokat képviseli. Mi az MSZP-ben egy olyan országban hiszünk, ami nem a milliárdosoké, hanem mindenkié. Független, erős, szabad országot szeretnénk. Magyarországnak minél előbb változás kell. Indulunk a választáson és az a tervünk, hogy meg is nyerjük.”

Molnár Gyula felhívta a hallgatóság figyelmét arra, nem örökkévaló az, hogy a Fidesz kormányozzon. Mint mondta, nem 2022-ben, hanem már 2018-ban le fogják váltani ezt a kormányt. „Nem összefirkált zászlókkal, hanem egyetlen lobogóval indulunk, amelyre az lesz írva: változást akarunk. A kérdés az, hogy hány ember lát át a kormányzati hazugságok hálóján. A mi dolgunk, hogy próbáljuk az emberek szeméről eltávolítani a hályogot. Ha bíztok bennünk, mi Botka Lacival olyan politikát fogunk csinálni, mint talán még senki ebben az országban. Van hozzá erőnk, akaratunk és bátorságunk. Mert itt az ideje,  véget vetni annak, hogy az emberek szolgálják a hatalmat, hanem a hatalmon lévők az embereket! Hogy ne a kispénzűek fizessék a gazdagok kastélyait és medencéit, hanem a gazdagok adjanak többet jó iskolára, működő kórházakra a dolgozó embereknek, a szegényebbeknek. Mi ilyen politikát akarunk csinálni. Szabadságot, egyenlőséget, testvériséget.”

Az MSZP elnöke szerint ahhoz, hogy mindezt meg tudják tenni, olyan emberekre van szükség, akik 1848 hőseihez hasonlóan hisznek a szabadságban, testvériségben, és az egyenlőségben. „Én hoztam nektek ma egy ilyen embert, aki alkalmas is a feladatra!” – hívta fel a színpadra Molnár Gyula az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, Botka Lászlót.

Botka László azzal a párhuzammal kezdte beszédét, hogy ma is ugyanaz a düh és kétségbeesés feszíti Magyarországot, mint 1848-ban. Mint mondta, a helyzet nagyon hasonlít a 169 évvel ezelőttihez: most is pár tízezer kiváltságos kezében van szinte minden vagyon és hatalom, miközben az emberek milliói napról napra tengődnek, nem jutnak hozzá sem színvonalas oktatáshoz, sem megfelelő orvosi ellátáshoz, és abba sincs beleszólásuk, hogy a hatalom birtokosai mire költik nehezen befizetett adójukat.

Botka László szerint 1848-ban pont ez a helyzet vezetett forradalomhoz, majd felidézte, hogy mi mindent követelhetünk ma is az egykori 12 pontból: a sajtó szabadságát, felelős minisztériumokat, a törvény előtti egyenlőséget, a közös teherviselést. „Amióta a Fidesz uralkodik, nyolcszorosára nőtt a különbség a legtehetősebbek és a nincstelenek között. Tényleg megérdemli az átlagfizetés húszszorosát a jegybank elnöke? Tényleg felér húsz pedagógussal vagy harminc ápolóval? Szerintem nem!” – jelentette ki Botka, hozzátéve: az embereknek mostanra elegük lett azokból a fideszes politikusokból, akik a dolgozó emberek nehezen megkeresett pénzéből építenek maguknak kastélyt, luxusvillát, úszómedencét. „Bele akarunk szólni, hogy mire költik a pénzünket! Számoljunk le a pöffeszkedő nagyurakkal! Fizessenek többet a közösbe!”

Botka szerint azok a fideszesek, akik üveghídra, faluszéli űrközpontra és atomerőműre pazarolnák az emberek nehezen megkeresett forintjait, nem látják, hogy a társadalom robbanás előtt áll, és hamarosan jöhet a népharag. „Mert ne legyenek kétségeink: jönni fog! És elsöpör mindenkit, aki az útjába áll! Ki kell szabadítanunk Magyarországot az oligarchák szorításából, és ebben nekünk, baloldaliaknak kell példát mutatnunk! A Fidesz ugyanis a gazdagok pártja!”

Botka László kijelentette: igazságot kell végre tenni, nem folytatható a Fidesz adópolitikája, amely a gazdagoknak kedvez, a dolgozó embereket pedig bünteti. Mint mondta: „Ne a társadalom többsége viselje a legsúlyosabb terheket! Fizessenek azok, akik megszedték magukat az adóinkból!”

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje leszögezte: pártja elkötelezett amellett, hogy a középosztály megerősödjön, mert ők vihetik a vállukon ezt az országot. De ez még nem elég. „Azt akarjuk, hogy a dolgozók, a munkások és a melósok is sokkal jobban éljenek! Egyetlen olyan ember ne legyen ebben az országban, aki a létminimum alatt él! A gazdagoktól pedig azt követeljük, hogy vállaljanak részt az ország terheiből!”

Botka azt is világosan kimondta, hogy kiket ért gazdagok alatt. Szerinte az nem járja, hogy a miniszterelnök tanácsadója félmilliós Gucci-táskát lóbál, miközben nincs is bevallott jövedelme, a felcsúti polgármester a luxusjachtján nyaral az Adrián, egy miniszter helikopterrel jár lakodalomba, egy kaszinókirály pedig az átlagember havi fizetésének a százszorosát viszi ki naponta az országból az offshore cégein keresztül. „Mondjuk ki kerek-perec: adják vissza a pénzünket! Adják be a közösbe, hogy fejleszteni tudjuk a kórházakat, iskolákat, idősotthonokat! Adják oda a pénzt annak, aki megérdemli és keményen megdolgozik érte: adják oda a dolgozóknak, a munkásoknak!

Botka László szerint sok ezren vannak, akiket luxus vesz körül, mégis alig adóznak valamit. Felidézett egy friss felmérést, mely szerint egyetlen év alatt ezer új magyar dollármilliomos bújt ki a földből. „Ők nem a saját erejükből, hanem a mi fejünkre taposva kerültek magasra. Azt gondolom, aki havonta egymillió forintnál többet keres, annak fizetnie kell! Fizessen luxusadót!Aki tízmilliós autóban ül, annak fizetnie kell! Akinek 100 millió forint fölötti vagyona van, annak fizetnie kell!” – sorolta Botka azokat, akiknek szerinte a jövőben nagyobb részt kell majd vállalniuk a közös terhekből. Úgy fogalmazott: „Ha gazdagok végre kimásznak az úszómedencéjükből, és odafáradnak az államkasszához, a dolgozó embereket nem fogják agyonnyomni az adóterhek!”

Botka László rámutatott: nagyon sok pénzről, százmilliárdokról van szó, ennyivel fog gyarapodni az ország, ha a gazdagok befizetik a luxusadót. „Ebből a pénzből arra is jutna, hogy a három legfontosabb területet, az egészségügyet, az oktatást és a szociális ellátást rendbe tegyük. Ezért itt és most leteszem a nagyesküt: mindent elkövetek, hogy a gazdagok adója a dolgozó emberekhez, a munkásokhoz és melósokhoz jusson!”

Botka szerint 2018-ban ez lesz majd a választás tétje: hogy a dolgozó emberek végre emberhez méltó, gyarapodó életet élhessenek. Mint mondta, minden erejével harcolni fog azért, hogy ez sikerüljön. „Az én ellenségem nem a Fidesz, és nem is Orbán Viktor. Az én ellenségem a félelem és a kétségbeesés, amivel csordultig van a Kárpát-medence. Arra kérem Önöket, hogy támogassanak a legyőzésében. Támogassanak a dolgozó emberek felemelésében! Tegyünk együtt igazságot! Éljenek a márciusi ifjak! Fizessenek a gazdagok!” – zárta beszédét Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. 

Ezt követően vette kezdetét a fáklyás felvonulás. A menet a Széchényi utcáról Kossuth utcán, a Szemere-kerten és a Városház téren keresztül ért vissza az Erzsébet térre, ahol Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke lépett a színpadra. Ő hangsúlyozta: március 15-ét nem adományként kaptuk, hanem mi, magyarok teremtettük. Szellemiségét nagyon sokszor megpróbálták tőlünk elvenni, de mi nem hagytuk, s most sem hagyjuk. „Talpra kell állni, s szembe kell fordulni az elnyomó rendszerrel" – jelentette ki.
 
 
Szerinte a jelenlegi kormányzat alkalmatlan arra, hogy az itt élők érdekeit képviselje. „Nem az emberekért, hanem önmagukért és a pereputtyért ténykednek" – állapította meg, hangoztatva, hogy ez ellen tenni kell, meg kell változtatni ezt a rendszert. Magyarország ugyanis a magyaroké, az egész népé, nemcsak az Orbánoké, Tiborczoké, Vajnáké, Matolcsyké. Ígérte: kormányra jutása esetén az MSZP olyan intézkedéseket hoz, melynek köszönhetően mindenki tisztességesen megélhet majd a fizetéséből, a nyugdíjából. A hatalmukkal visszaélőket pedig elszámoltatják.
 
Simon Gábor miskolci önkormányzati frakcióvezető, az MSZP miskolci elnöke kijelentette: Miskolc rebellis városnak számított azzal, hogy közadakozásból köztéri szobrot állított Kossuthnak éppen akkor, amikor a hatalom megfosztotta őt a magyar állampolgárságától. Miskolc bebizonyította, hogy nem fél a hatalomtól, s nem fél az elnyomástól, a szobor pedig a nemzeti összetartozás, a szabadság és testvériség szimbólumává vált.
 
 
Felvetette: vajon Kossuth és Szemere mit szólnának ahhoz, ha látnák a mai közállapotokat? Merthogy gondolataik, követeléseik még ma, 169 év távlatában is aktuálisak. Ilyen például a sajtó szabadságának igénye, vagy éppen a közös teherviselés. Elképednének, ha látnák, hogy milliók szenvednek és nélkülöznek ebben az országban. De elképednének akkor is, ha tudnák, hogyan csókolgatja az orosz medve mancsát Magyarország jelenlegi miniszterelnöke. Simon kijelentette, hogy az országban, de Miskolcon is olyan emberek gyakorolják a hatalmat, akik méltatlanok Kossuth és Szemere örökségéhez. 2018-ban viszont meglesz az esély az eltávolításukra.


Kapcsolódó galéria: Botka: Fizessenek a gazdagok!

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

Kapcsolódó párttagok