Publicus / Vasárnapi Hírek | Belföld
2017. március 27. 11:00

Botka László a legnépszerűbb ellenzéki

Botka László a legnépszerűbb ellenzéki
A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9 és 14 között, 1054 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora egy-egy százalékpontot növekedve, 14 és 11 százalék, így a pártok közt a két hónapja kialakult különbség is megmaradt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Egyesületet is 1-1 százalékon áll.

Az MSZP támogatottsága két hónapja egy százalékpontot növekedett, majd egy megtorpanás után erre a hónapra újabb egy százalékpontot növekedett, így most 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. A párt ebben a ciklusban harmadik hónapja lépett ki a 10-12 százalékos sávból.

A Jobbik támogatása egy százalékponttal növekedett ezen ciklusban mért mélypontjáról, és 11 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalékon áll. A DK pedig egy százalékpontot növekedve újra 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékot, csakúgy mint a Párbeszéd és az MLP sem. Ebben a hónapban továbbra is 1 százalékon mérhető a Kétfarkú Kutya Párt, és a Momentum Egyesületet is - amely bár nem párt, így nem választható - mégis, válaszadóink említették.

Az elmúlt hónapok politikai történései, az olimpiai népszavazási kampány, a köztársaságielnök-választás, továbbá Botka László, mint miniszterelnöki kihívó feltűnése és aktív politizálása felrázta a közéletet. Ennek okán a választók a pártok felé fordultak, és majd' minden szereplő támogatottsága növekedett, míg a bizonytalanok aránya öt százalékponttal csökkent, így 39 százalék.

Botka László (MSZP) az országos politikában való megjelenés óta folyamatosan növeli ismertségét és népszerűségét is. Ismertsége januárhoz képest három százalékpontot növekedve, 81 százalék, népszerűsége ugyanezen időponthoz képest két százalékpontot növekedve, 42 pont. Botka László egyértelműen a legnépszerűbb vezető a bizonytalanok körében.

Forrás: Publicus Intézet / Vasárnapi Hírek