mszp.hu/168 Óra
2015. július 20. 14:47

Botka László: Civil szövetségeseket keresünk

Van-e hiteles üzenete a baloldalnak az idegenellenes hisztéria árnyékában? Nem túl passzív és magatehetetlen-e a szocialista párt, amikor alapeszméiért, a szolidaritásért, az emberi egyenlőségért kellene kiállnia? Miért ült le az MSZP a reményteljes évkezdés után? Meg tudja-e állítani a Jobbikot? A menekültkérdéstől leginkább érintett dél-alföldi nagyváros, Szeged polgármesterét, az MSZP választmányának elnökét kérdeztük.

– Egyenesen a pályaudvarról jövünk. Komor kép fogadott bennünket.

– Ha a pályaudvarról jöttek, kaphattak volna teát, ásványvizet, néhány szendvicset. Beszélhettek volna önkénteseinkkel, akik hetek óta dolgoznak azon, hogy emberi körülmények között fogadja Magyarország azokat az átutazókat, akik a káosz, a fanatizmus, a vérengzés elől Európáig futnak. Érezzék otthon magukat abban a pár órában, amit Szegeden töltenek. Érezzék, hogy Magyarország – legyen bármilyen kormánya – együttérző és barátságos ország.

– Hogy a Fidesz megpróbálja a katasztrófát politikai aprópénzre váltani, várható volt. Az ellenzék feladata viszont az lenne, hogy megszervezze a demokratikus közvéleményt. A szolidaritásért, a szabadságért, a földönfutókért kellene végre kiállaniuk, nem pedig bölcselkedő szólamokkal („elismerjük, súlyos probléma”) a dolgot elsumákolniuk. 

– Amit kérdez, megértem, ám igazságtalannak érzem. Igazságtalan, hogy épp nálunk, Szegeden veti a szemünkre. Abban a városban, amelynek népe mégis helytáll. Ahogy az sem véletlen, hogy Szeged az a város, amely kezdettől sikeresen lenyomja a Jobbikot.

– Tudjuk, el is ismerjük: önök itt Szegeden „ridegtartásban” részesítik a Jobbikot.

– Az első perctől. És az idő bebizonyította, ez a helyes taktika. Itt nincs alku, kompromisszum, egymás mellett élés. Azért az ritkaság, hogy a jobbikos polgármesterjelölt három százalékot alig kap. Hogy mélyen az országos szint alatt teljesítsenek. Hogy a szegedi közgyűlésbe egyetlen képviselőt küldjenek.

– Talán meg is oszthatná pártjával a tapasztalatait. Azzal az MSZP-vel, amely Jobbik-verésben nem túl sikeres.

– Elismerem, ebben a baloldali kormányok mulasztása vastagon benne van. Létező társadalmi problémákra nem adtak hiteles választ. Mégis furán érzem magam, amikor rajtam kéri számon a Jobbikot.

– Én az MSZP választmányának elnökét kérdezem, nem Szeged város polgármesterét. Azét az MSZP-ét, amelyről azt írják, hogy pár hónapja tartósan megelőzte a szélsőjobb párt. 

– Azért van ebben félreértés. Az elemzők olyasmit feltételeznek a Jobbikról, amit az a legkevésbé sem érdemel. Elterjedt tévhit, hogy a Jobbik „a szegény ember pártja”. Ez mélyen felháborít. A Jobbik a leginkább szegénységellenes magyar párt, kezdve azzal, ahogy a romakérdést kezeli. A másik mítosz, hogy a Jobbik a „tiszták pártja”, a puritanizmus hajnalcsillaga. Csakhogy ezzel is baj van. Az előző ciklusban Szegeden közelről láttuk a vircsaftot. Egy szál jobbikos volt a közgyűlésben, a mérleg nyelve természetesen jobbra dőlt. Vele állt össze a Fidesz-többség. Dermesztő volt, amit ezek az önkormányzati cégekkel műveltek. A végén már a látszatra sem ügyeltek.

– Ha a Jobbik kezelésében Botka polgármester a specialista, akkor már a témánál is vagyunk. Sokan mondják, mennyivel hitelesebb lenne a mai, színtelen-szagtalan szocialista párt, ha lenne határozott, ismert, a párt arcaként azonosítható elnöke. Hívhatnánk Botka Lászlónak is.

– A szocialista pártnak van elnöke. Most Tóbiás Jóskát piszkálják, ebben a pártban így szokás, mindenért az elnök a hibás.

– Ez már így van. A munkaköri leírás része.

– Azért figyelembe kellene venni, hogy az elmúlt egy évben olyan belső átalakítás zajlott az MSZP-ben, amire huszonöt év alatt nem volt példa.

– Őszinte legyek? Biztos a mi hibánk, de észre sem vettük. Nem téma. A politikában az a téma, ha Tarlós sértegeti Lázárt. 

– Pedig heroikus küzdelem volt, az elnököt alaposan megterhelte. És bármilyen választási szövetség szülessen vagy ne szülessen 2018-ban, semmit sem ér, ha a szocialista pártot nem tesszük alkalmassá arra, hogy a választó akaratát befogadja.

– Mondom, ahhoz karakteres vezető is kellene. Eddig háromszor utasította el a koronát, mint Caesar. Meddig lehet ezt csinálni?

– Remélem, nem gondolja senki, hogy ha ekkor vagy akkor másképp döntök, a történelem is másképp alakul.

– Furcsa. Mások két kézzel kapnak az első szembejövő poszt után.

– Hogy eddig nem vállaltam a jelölést, az elsősorban abból fakad, hogy nem láttam kitörési pontokat. Most folyamatosan egyeztetek, és egy év múlva kiderül, mi lesz. Tudom, jöttek a megjegyzések: ha ekkor vagy akkor Botka vállalta volna, ha lett volna benne spiritusz, minden másképp alakult volna. De mi van, ha Botka elvállalta volna, majd fél év múlva kiderül, hogy ő sem tud csodát csinálni? Higgye el, ambícióim nekem is vannak. De csak az értelmes ambíció ésszerű. Csak azért, hogy az „egyéni statisztikámat javítsam”, miért akarnék pártelnök lenni? Miért kellene egy előre programozott kudarc terhét cipelni?

– Talán idegenkedik Budapesttől, a pesti mentalitástól? Otthonosabban érzi magát Szegeden? 

– Ha másmilyennek lát Budapesten, mint Szegeden, az abból fakad, hogy Szegeden polgármester vagyok. A polgármesternek naponta döntéseket kell hoznia, az apparátust kell irányítania.

– Nem tudták kihasználni az év eleji friss szeleket, a téli tüntetéseket. Nem tudták megszólítani a felháborodott civileket. Ez a hajó elment.

– Nyár közepén politikával kínozni az embereket istenkísértés. Azért most is vannak ügyeink, melyeket derekasan viszünk.

– Igen, az MSZP derekas párt. Ez a helyes kifejezés. Mintha háromfelé szakadt volna a baloldal. A DK örökölte a radikális elemet. A liberális értelmiség szétszóródott. Az MSZP-nél maradt a kiüresedett szervezet.

– A DK pozitív szerepét például vitatom. Az minekünk csak nehezék. Mert fontos volt az az öt százalék (amit mellesleg tőlünk vettek el), de a velük való szövetség legalább ennyire akadályozta, hogy megszerezzük a győzelemhez szükséges tizenötöt. Nem véletlenül harcol a Fidesz-sajtó keményen azért, hogy Gyurcsányt felszínen és műsoron tartsa. Európában csúcsot dönt azzal, hogy a leghosszabb ideje birtokolja a legnépszerűtlenebb politikus címét. Az most közömbös, hogy okkal vagy ok nélkül.

– Még mindig tartanak a Feritől? Veszélyes? 

– Nem tartunk senkitől. De belátom, hogy vele képtelenség lesz valaha is választást nyerni. Össze kell fogni? Össze. Kivel? Az Együtt-tel, amely jó ha egy százalék „együtt”? A mérhetetlen PM-mel? Fodor pártjával, amely sosem létezett? Gyurcsányról már beszéltünk. Úgyhogy politikai partner híján civil szövetségeseket keresünk.

– Egy választási forgatókönyvet már láttunk. Azt, amit 2014-ben filmesítettek meg. 

– Azt nem játsszuk el újra. Garantálom.

– Ősszel indul Orbán új évada, a népjóléti offenzíva. Mire készül a szocialista párt?

– A magunk útját járjuk. Ha Orbán győzelmi offenzívára készül, plakátokon hirdeti magát, ám legyen. Le lehet írni százszor is, hogy az emberek egyre jobban élnek. Bizonyos értelemben igaz is. Valóban jobban él az az ötszázezer, aki időben külföldre menekült.