Botka László: Meg kell küzdeni

Botka László: Meg kell küzdeni
„A Fidesz minden eszközt bevet majd, hogy elhallgattassa, torzítsa a programunkat.” - Megvan az MSZP új miniszterelnök-jelöltje – Botka László tárgyal szövetségkötésről és jelöltekről a demokratikus ellenzék többi pártjával - Az előválasztásban nem hisz, az egységben igen: teljesen új baloldali politikát épít a szegedi polgármester - Nem a táborra fókuszál, egymillió embert ragadna el a bizonytalanoktól, a Fidesztől és a Jobbiktól - Az új baloldali politika logikájában, stílusában és tartalmában jelentősen eltér a 2010 előtti baloldali politikától.

A Vasárnapi Hírek interjúja.

– Ha a választók lehetőséget adnak… – írja programjában. Szimpla vagy dupla lehetőségre gondol, azaz kizárólag parlamenti voksolásra vagy előválasztásra is?

– Az előválasztásról nem akarok többet beszélni, furcsa lenne engem azzal vádolni, hogy félek bármilyen választástól: húsz év alatt hetet nyertem, tisztában vagyok vele, hogy a bizalomért meg kell küzdeni…

– …nem vádoltam! A véleménye érdekel.

– Nem vezet sikerre egy amerikai típusú előválasztás: egyrészt a Fidesz rettentő könnyen meghekkeli, másrészt a baloldali pártoknak végre egységet kellene mutatniuk és nem egymással marakodniuk.

– Egy előválasztás vége a legitim egység, ami pártok és civilek közötti vetélkedésben született.

– A civilek akkor csatlakoznak hozzánk, ha mind a 106 egyéni választókerületben egységesen lépnek fel a demokratikus ellenzék pártjai. Eddig az riasztotta el a politikai aktivitástól a civileket, hogy nem látták az egységet, nem tapasztalták a győzni akarást. Azt nem vitatom, hogy ki kell kérni a jelöltállítás előtt a választók véleményét, csak így találhatjuk meg a 106 legjobb embert.

– És hogy gyűjtene népvéleményt? Közvélemény-kutatással?

– Teljesítményméréssel. Szegeden ciklusok óta megversenyeztetjük azt az 5-6 embert, aki sikerrel indulhat önkormányzati képviselőnek. Megnézzük, mennyire működik a kapcsolatrendszerük, milyen rendezvényeket képesek szervezni, hány embert tudnak mozgósítani, milyen az ismeretségük. Célravezetőbb országosan is így szűrni, mint hónapokig vitatkozni az előválasztásról, heteken át menedzselni azt, aztán újabb heteken át vitatni az eredményét – a folyamat minden eleme többet árt, mint használ.

– Hiszi, hogy – kiválasztási technikától függetlenül – fel tud mutatni 106 érdemi jelöltet a baloldal?

– Ha sikerül létrehozni az egységet, akkor újraéled a bizalom a kormányváltást akaró emberekben, és elkezdenek hinni az ellenzék kormányzóképességében is, akkor egyre többen vállalnak politikai szerepet is.

– Ön mindig egységet emleget. De a háta mögött béke van az MSZP-ben? Mi a helyzet például Hiller István választmányi elnökkel, aki többször kijelentette: a stratégia és a programalkotás nem az ön dolga, hanem a választmányé.

– Talán nem követek el indiszkréciót, ha elárulom: Hiller István a szerdai elnökségi ülésen egyértelművé tette, mind a személyemet, mind az általam képviselt programot támogatja. Én pedig rá számítok.

– Előállhat olyan helyzet, hogy ejti a miniszterelnök-jelöltséget?

– Az általam említett feltételek nem személyes feltételek, hanem a sikerhez szükséges alapkövetelmények. Ha nem sikerül a 106 legjobb jelöltet kiválasztani, ha nincs közös lista, vagy épp az új baloldali politika sérül, egyszóval, ha a három feltétel közül valamelyik nem teljesül, akkor értelemszerűen nem vállalom a jelöltséget. Most ott tartunk, hogy az MSZP teljes vezetősége támogat, és teljes felhatalmazást kaptam, hogy tárgyaljak potenciális partnereinkkel a szövetségkötésről. Heteken belül kiderül, hogy a három feltétel teljesül-e. Az én elszántságom nagyon erős.

– A Demokratikus Koalíció mintha ezt tenné: önt önjelöltnek titulálja, Gyurcsány Ferencet pedig élteti. Mit mond az egykori miniszterelnöknek, ha leül vele tárgyalni?

– Szögezzük le: nincs Gyurcsány-fóbiám. Sokkal jobb a véleményem róla, mint egy átlagos választónak. Az viszont ténykérdés, a magyar emberek többsége nem akarja, hogy a Gyurcsány-korszak visszatérjen.

– Jól értem, hogy az MSZP kampányüzemmódra állt át, és ön „vette át a pártot”?

– Ha az egység összejön, akkor azt hivatalosan jóvá kell hagynia a kongresszusnak, meg kell választania engem miniszterelnök-jelöltnek. Ezt követően létrejön – az MSZP alapszabályának megfelelően a – a választási bizottság, amit a miniszterelnök-jelölt vezet és irányítja a pártot.

– Beszéljünk programról. Az igazságosság és az egyenlőség társadalmát akarja helyreállítani. Nyolc éve azt sulykolja a kormányzat, hogy ami nem derül ki, az nem bűn; aki szociális segélyre szorul, az lumpen naplopó; csak a tehetőseket kell támogatni. Nem fél, hogy már senki nem fogadja szívesen az ön társadalomfilozófiáját?

– Nem félek. Ma Magyarországot az emberek többsége igazságtalan országnak tartja – olyan helynek, ahol nincs biztonság. Az emberek 40 százaléka konkrét létbizonytalanságban él; a hatalom egy nap alatt gründol olyan törvényt, ami szerzett jogokat vesz el; a kormány bármikor leszámol bármilyen szervezettel – például a civilekkel. Amikor egy kutatás azt vizsgálta, hogy miért vándorolt el több mint félmillió magyar, a legfontosabb oknak a létbizonytalanság bizonyult, a második tényezőnek pedig a kiszolgáltatottság. A jogállamot és a demokráciát akkor szeretik meg az emberek, amikor elveszik tőlük. Az embereket immár semmi nem védi meg a hatalomtól, és joggal érzik úgy: mérhetetlenül igazságtalan módon nem a munka, a tehetség határozza meg, hogy kiből mi lesz, hanem a hatalomhoz való viszony. Újfajta, politikai, szociális, gazdasági függésre építő kasztrendszer van kialakulóban – ezt szét kell zúzni, új baloldali programmal, stílussal.

– Függőségről beszél: hogy veszi rá az önkormányzattól függő közmunkásokat, az oligarchától függő helyi vállalkozókat és így tovább, hogy ne féljenek és szavazzanak a baloldalra, akkor is, ha ez megtorlással járhat?

– Egyelőre Magyarországon bárki szabadon bemehet egy fülkébe, magára húzhatja a függönyt, és kitölthet egy szavazólapot…

– Hiszi, hogy így van?

– Remélem, hogy többnyire igen. Szóval, amíg szabadon lehet választani, addig van esélyünk, hogy vissza tudjuk adni az embereknek a reményt, egy igazságos és biztonságos ország reményét.

– Nem tart attól, hogy túl korán állt ki a programjával – majdnem másfél évvel a választások előtt? Ellenlábasainak rengeteg ideje lesz, hogy koptassák, amortizálják, megpróbálják hitelteleníteni.

– Nem léptem túl korán. Ahhoz, hogy a remény üzenetét el tudjuk juttatni a legkisebb magyar faluba is, nem elegendő pár hónap. A Fidesz minden eszközt bevet majd, hogy elhallgattassa, torzítsa a programunkat. Kell ez az egy év, nem pocsékolhatjuk az időt további belső vitára és széthúzásra.

– Sokszor használja a remény szót – de mit jelent ez a mindennapok bajaiban? Programjában arról ír, hogy szükség lenne különböző biztosítási konstrukciókra, baj esetére – például, ha valaki elveszti az állását. Mit jelent ez: erőteljesebb szociális gondoskodást vagy épp valamiféle alapjövedelmet?

– Újra kell építeni azt a szociális védelmi rendszert, amit a Fidesz lerombolt – de a korábbinál hatékonyabb szisztémát kell létrehoznunk. Nagyon sok baj sújtja az embereket: nem találnak munkát, családi bajok miatt utcára kerülnek, tartozás miatt elveszthetik a lakásukat – az a jó szociális rendszer, ami a legtöbb helyzetben gyors és aktív segítséget nyújt. Ehhez kezdő lépésként át kell alakítani az adórendszert, amelyik egész Európában a legdurvábban sarcolja az alacsony jövedelműeket. A minimálbért adómentessé kell tenni, több kulcsos szja-t kell bevezetni, újra kell gondolni a családi támogatások rendszerét – hiszen a Fidesz a lakosság 10-15 százalékát, éppen a legtehetősebbeket támogatta. Ennek véget kell vetni.

– Lehet, hogy majd Medgyessy Péter 100 napos és Gyurcsány Ferenc 100 lépés programjára mutogatnak vissza, mondván: ön is országrontó osztogatásra készül.

– Átcsoportosításról beszélek. Amit most az átlag fölötti jövedelemmel bíróknak juttat a Fidesz-kormány, azt kapják meg a rászorulók, a dolgozói szegénységgel küszködők, az elnyomorodott középosztály tagjai. Egy rendes állam így működik.

– Ha hagyják, pontosabban, ha lehetőséget kap. Honnan lesz elég voksuk?

– Amikor Szegeden választásokat nyerek, a kampányom soha nem a meglévő tábornak szól. Amennyiben az összes demokratikus párt támogatóját összeszámolom, még akkor is egymillió voks híja van a Fidesz legyőzésének. Ezt a tömeget kell előteremteni. Erről az egymillió emberről három dolgot tudunk. Az első az, hogy léteznek – a bizonytalanok, a Jobbik támogatói és a Fidesz hívei között vannak.

– Utóbbiban nem téved?

– Szerintem nem. Több százezren csak azért szavaznának a Fideszre, mert nem látnak más kormányzóképes alternatívát. A második tudásunk, hogy ez az egymillió ember nem kér a 2010-es kormányzásból. Ha kérne, már ott lenne a baloldali pártok támogatói között. Nekik garantálni kell, hogy a 2010 előtti világ nem jön vissza.

– Az egymillió ember megszerzése érdekében együttműködne a Jobbikkal?

– Nem. A Jobbik ugyanolyan rossz, mint a Fidesz, sőt. Csak azért tűnhet kevésbé veszélyesnek, mert nincs hatalma.

Szalay István emlékére

2022-09-02 13:21