2011. február 10. 18:36

Botka László ragaszkodik a szegedi költségvetés tervezetéhez

Botka László szegedi polgármester visszavonná az önkormányzat költségvetési tervezetét, ha a közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó fideszes képviselők módosító indítványaikkal a büdzsét úgy alakítják át, hogy az a szocialista politikus álláspontja szerint a város számára káros lenne.Mivel a jogszabályok szerint az önkormányzati büdzsé beterjesztése kizárólag a polgármester hatásköre, a tervezet visszavonása azt eredményezné, hogy Szegednek nem lenne 2011-es költségvetése - mondta a polgármester, amikor csütörtökön bemutatta a tervezetet a település legnagyobb adózói előtt. Hozzátette: ennek következményeként a belügyminiszter alkotmányossági vizsgálatot indítana a közgyűlés ellen, amely megnyitná a lehetőséget egy időközi választás előtt.

A február 25-i közgyűlés elé benyújtott költségvetési tervezett főösszege 67,286 milliárd forint. A főváros után a második legnagyobb önkormányzati büdzsé 32,631 milliárd forint működési és 34,655 fejlesztési kiadást tartalmaz majd, működési hiány nélkül. Az önkormányzatnak központi költségvetésből jutó normatív támogatások idén reálértékben 6 százalékkal 13,337 milliárd forintra csökkennek. A város ezért jelentős megtakarításokra kényszerül, és létszámleépítéseket hajt végre intézményeinél. A polgármesteri hivatalban például 14 köztisztviselőtől válnak meg, a dolgozói létszám 504 főre csökken majd - tudatta a polgármester.

Szeged a tervek szerint 2011-ben 14,5 milliárd forintot költ oktatásra, 1,5 milliárd forintot fordít a szociális, 3 milliárdot pedig a kulturális intézményei fenntartására - tette hozzá. Botka László szerint a kormányzati politika és a 2011-es központi költségvetés a legnagyobb elvonást a szociális ágazatban eredményezte. Tavaly a városban 12 ezer embernek összesen 2,8 milliárd forintot fizetett ki az önkormányzat segélyként, ennek azonban csak fele származott a központi költségvetésből. Idén a kormányzati hozzájárulás 100 millió forinttal csökkent, a város saját forrásaiból ezt már nem tudja ellensúlyozni, ezért át kell alakítani, szűkíteni kell a segélyezés rendszerét. Az önkormányzathoz befolyó iparűzési adó mértéke a tervek szerint ugyanannyi, 7,1 milliárd forint lesz, mint tavaly, annak ellenére, hogy a Szeviép Zrt. felszámolása önmagában 300-400 millió forint kiesést jelent - mondta a politikus.

Szeged a tervezet szerint költségvetésének 2,2 százalékát - 1,5 milliárd forintot - fordítja majd adósságszolgálatra. 2011-ben 3,9 milliárd forintnyi új hitel felvételére készül az önkormányzat, az év végén 5,7 milliárd forint folyószámla hitele, valamint 17,3 milliárd forint hosszú lejáratú fejlesztési hitelállománya lesz Szegednek. 2011-ben Szegeden 13,7 milliárd forintnyi uniós beruházást hajtanak végre, ennek 84 százaléka pályázati forrás, melyek közül az elektromos tömegközlekedés fejlesztési projektet emelte ki Botka László. Az elkövetkező évek legnagyobb Szegeden megvalósuló fejlesztése a lézerközpont 65 milliárd forintos összköltségű beruházása lesz, amelyből 10 milliárdot fedez hazai forrás, ami egy  debreceni futballstadion" árával egyezik meg - fogalmazott a politikus. Az M43-as autópálya Makóig tartó szakaszának megépülése lehetővé teszi a város belső közlekedésének újraszabályozását, teljes kamionstop azonban nem lesz, részben a célforgalom miatt, részben azért, mert a Tisza-Maros-szög néhány települése továbbra is csak Szegeden keresztül lesz elérhető.

A város 29 fős közgyűlésében egyik pártnak sincs többsége, a legtöbb - tizennégy - képviselő a Fidesz-KDNP frakciójában dolgozik. Ezért a polgármester bejelentette, amennyiben a módosító indítványok komoly károkat okoznának a városnak, visszavonja a költségvetés tervezetét.