mszp.hu | Belföld | kongresszus 2017
2017. május 27. 19:36

Botka László: többen vagyunk a Fidesznél, csak el kell menni szavazni!

A 2018-as választás az elégedettek és az elégedetlenek közti párharc lesz – jelentette ki kongresszusi beszédében Botka László.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje úgy vélekedett: a demokraták győzelmének receptje a magas részvételi arány lehet. A Fidesz bázisa ugyanis stabil, újabb szavazók megnyerésére nem képesek. „Mi, elégedetlenek többen vagyunk! Rá kell bírni minden elégedetlen honfitársunkat, hogy menjen el és szavazzon a demokrata kormányváltókra! Nem elegendő a Facebookon lájkokkal tiltakozni! Nem elegendő tüntetéseken Orbán bukásáról fantáziálni!” Botka szerint fel kell állni a karosszékből, és félre kell tenni az érzelmeket. „Kritizálhatjuk mindegyik ellenzéki pártot, politikust, de aki ezt teszi, csak Orbán szekerét tolja. Civilek nem tudják leváltani Orbánt. Pártot, politikust kell választani! Mert csak így sikerülhet!”

Botka László rögtön egy vállalással kezdte a beszédét: kijelentette, hogy minden erejét a nemzet javára és a demokraták győzelmére fordítja, s hogy amit őszintén vállal és hisz, azt tűzön-vízen át véghezviszi. Mint mondta, át kell törni a lapítás, a kibekkelés, a lelkiismeretlen cinkosság falát. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: ma sötét időket élünk. „Ki kell mondanunk, hogy az Orbán-kormány okozta a legnagyobb kárt a magyar nemzetnek az elmúlt 27 évben. Orbán Viktor a nemzet legnagyobb árokásója, aki Putyinnak adja el a hazát.”
 
Botka szerint a magyarok többsége normális országot akar, ahol becsületesen megfizetik azt, aki dolgozik, ugyanazok a szabályok vonatkoznak a miniszterelnökre is, és ahol a tolvajokat bilincsben viszik el. „Hé, fideszes főbetyárok, eljött az idő, amikor visszaköveteljük tőletek az országot! A tiétek volt hét szűk évig, de romba döntöttétek. Háborúztatok és most nekünk kell békét hoznunk. Nem figyeltetek a szegényekre, szétvertétek a középosztályt, ezt is nekünk kell megerősítenünk. Elegünk van belőletek! Magyarország a többségé, és mi vissza is vesszük!” – üzent Botka a jelenlegi hatalomnak, emlékeztetve, hogy országjárása alatt azt tapasztalta, a magyarok többsége elégedetlen. Mint mondta, több tízezer olyan Bözsi néni van, aki havi 28 ezer 500 forintból nyomorog, 50 ezer kisiskolás éhezik. 200 ezer közmunkás csak nettó 54 ezret visz haza, 1 millió 200 ezer magyar dolgozó pedig mindössze minimálbért keres, vagy még annyit sem. Botka szerint a jelenlegi hatalom még a reményt is meg akarja ölni az emberekben, ezért a Fidesz a XXI. század legnagyobb nemzetgyilkosa. Ám a politikus kijelentette, hogy a remény sohasem hal meg és igen szapora jószág. „Ha van olyan párt és van olyan miniszterelnök-jelölt, aki meg tudja szólítani a milliókat, akkor a remény ismét elszaporodik. Egyenlőséget, igazságosságot és szabadságot akarunk. Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!”
 
Botka László kijelentette: nem tud minden MSZP-sért felelősséget vállalni, de aki teher a pártnak, annak mennie kell, mert a kormányváltás az első. „Mi csak tiszta szívvel és tiszta párttal nyerhetünk. A Fidesz abban érdekelt, hogy aki vesztesnek érzi magát, az veszítse el a maradék reményét is, és maradjon otthon. Mi, demokraták azonban tudjuk: minél többen megyünk el, annál biztosabb, hogy legyőzzük Orbánt! A szétszakított Magyarországot össze lehet forrasztani. Székely nagyapám arra tanított, hogy nem szabad gyűlölködnünk. Én sem tudom, és nem is akarom gyűlölni politikai ellenfeleimet. Elég volt a nemzet megosztásából! Nincsenek jó és rossz polgárok, csak magyarok vannak, akik mind a nemzet részei. Az MSZP és a demokraták miniszterelnök-jelöltjeként hiszek az esélyek és polgárok egyenlőségében, abban, hogy a vagyoni különbségeket csökkentenünk kell. A luxus megadóztatásával, a szegénység visszaszorításával és az erős középosztály létrehozásával ezt fogom szolgálni.”
 
Botka ígéretet tett, hogy a Fidesz korrupt milliomos kormánya elzavarása után valódi baloldali fordulat lesz. Az MSZP adómentessé teszi a minimálbért, és erre a szintre emeli a közmunkások fizetését is. A Munka Törvénykönyvének újraírásával megszüntetik a dolgozók kiszolgáltatottságát, összehívják az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, elterjesztik a munkahelyi jogsegélyhálózatot, a nőknek egyenlő munkáért egyenlő bért adnak és bevezetik a megélhetési minimumot – vagyis a fizetések, nyugdíjak és szolgáltatások olyan összességét, amely biztos megélhetést nyújt minden dolgozónak és minden nyugdíjasnak egyaránt.
 
Botka szerint két részre szakadt az ország: a kevés számú elégedettekre és az egyre hatalmasabb elégedetlenek táborára. Az MSZP politikusa kijelentette: itt az idő, hogy egyesítsék az elégedetlenek táborát. „A Fidesznek esze ágában sem volt visszaadni a 13. havi nyugdíjat, sőt. Ha rájuk bízzuk a nyugdíjkasszát, 2030-ban már 10. havi nyugdíjra sem telik! Ha így megy tovább, a ma minimálbéresei holnap 30-40 ezer nyugdíjat fognak kapni, és szó szerint éhezni fognak!”
 
Botka kijelentette: mindenkinek elege van a jelenlegi helyzetből. A tanároknak, akiken a Klik basáskodik, az orvosoknak és ápolóknak, akik seregestül hagyják el az országot, a mentőorvosoknak, akiknek csak hazudták a béremelést, a civileknek, akiket alaptalanul vádolnak, és mindenkinek, akitől elveszik a normális élet esélyét. „Magyarország nem a fociban, hanem a rákos megbetegedésekben Európa-bajnok, az öngyilkosságok európai tabelláján pedig ezüstérmes! De Európa-bajnokok vagyunk az áfában is! Sehol másutt nem nyúzzák le az emberek hátáról a bőrt is ilyen magas fogyasztási adóval! Aki pedig elveszíti az állását, csak 90 nyomorult napig kap álláskeresési járadékot! Tavaly kétezer családot lakoltattak ki és 2 millió ember nem tudja befizetni a számláit. Kérdezem én: ezek az emberek miért legyenek elégedettek a kormánnyal? Milyen ország ez? Mit csinált Orbán Viktor és kormánya? Mi nem ilyen Magyarországot képzeltünk el magunknak és gyerekeinknek!”
 
Botka László szerint ma már csak két lépés választ el bennünket attól, hogy Magyarországra újra lehulljon a vasfüggöny. Pedig a magyarok nem akarnak újra orosz gyarmat lenni. Ám ha minden így folytatódik, a kétsebességes Európában Orbán Viktor a vesztesek közé fogja lavírozni Magyarországot. „Orbán a diktátor haverjaihoz fog rohanni a természetes szövetségeseink helyett! Ez akkora történelmi bűn lenne, mint Trianon! Igen, ez is 2018 tétje!
 
Ma a magyarok óriási többsége Európa mellett áll és teljes jogú európai állampolgár akar maradni. Mi magyarok tudjuk, hogy Orbán nem a nemzetet, csak saját hatalmát akarja védeni, amikor harcot hirdet az Unió ellen. Ezért miniszterelnök-jelöltként első hivatalos külföldi utam már a jövő héten Brüsszelbe vezet, hogy világossá tegyem: a magyarok az Európai Unió büszke tagjai akarnak maradni. Világossá fogom tenni, hogy Orbán és a Fidesz nem a magyarok érdekeit képviseli.”
 
Botka szerint bármennyire is fáj ez Orbánnak, az Európai Unió nélkül fejre állt volna Magyarország. Nem lenne gazdasági növekedés, nem lenne Magyarországon semmiféle fejlesztés, Mészáros Lőrinc pedig Felcsúton lenne gázszerelő minimálbérért.
 
AZ MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint itt az ideje, hogy az ellenzék végre felébredjen és harcoljon és győzelemre vezesse az elégedetleneket. Mint mondta, az egyszerű emberek is ezt várják. „Amikor nemrégiben Borsodban jártam, odajött hozzám egy munkás és azt mondta: Botka úr, őszintén megmondom, én 2010-ben a Fideszre szavaztam, 2014-ben már nem mentem el, de most önre szavazok, mert elhiszem, amit mond. Elhiszem, hogy nekünk, melósoknak akar jobbat. Elegem van a pártok nyavalygásából. Nem látom, hogy el akarnák kergetni Orbánt. Ha ezeknek ennyi év nem volt elég, akkor tíz év múlva is veszekedni fognak. De magának sikerülhet.”
 
Botka kijelentette: a közvélemény-kutatások nem a valóságot mutatják, mivel sok választó fél és nem meri elárulni, hogy kire szavazna. A politikus szerint ma hasonló a helyzet, mint 2002-ben: akkor a felmérésekben szintén a Fidesz vezetett, mégis veszített a választáson. „Veszprémben, Budapesten és Tapolcán minden időközi országgyűlési választást az ellenzék nyert meg. A Fidesz legyőzéséhez nem a közvélemény-kutatásokat kell figyelni, hanem az egyéni választókerületekre kell koncentrálni! A legjobb jelölteket kell megtalálni.”
 
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje úgy vélekedett: a győzelem receptje a magas részvételi arány lehet. A Fidesz szavazóbázisa ugyanis stabil, újabb szavazók megnyerésére nem képesek. „Mi, elégedetlenek, kormányváltást akarók többen vagyunk! Rá kell bírni minden elégedetlen honfitársunkat, hogy menjen el és szavazzon a demokrata kormányváltókra. 
Aktivizálnunk kell a választókat! Nem elegendő a Facebookon lájkokkal tiltakozni! Nem elegendő a tüntetéseken Orbán bukásáról fantáziálni! Több kell a szobaforradalomnál! Fel kell állni a karosszékből, és félre kell tenni az érzelmeket. Mert lehet finnyáskodni. Kritizálhatjuk mindegyik ellenzéki pártot, politikust, de aki ezt teszi, csak Orbán szekerét tolja. Civilek nem tudják leváltani Orbánt. Pártot, politikust kell választani! Oda kell állni valamelyik párt, valamelyik politikus mögé! Mert csak így sikerülhet!”
 
Botka arra is figyelmeztetett, hogy az nem elég, ha ő „felszántja a pályát”. Minden baloldali, minden demokrata, minden elégedetlen támogatására és szavazatára szükség van. „A 2018-as választás az elégedettek és az elégedetlenek között dől el! Aki elégedett, az Orbánra szavaz. Aki elégedetlen, Botkát választja. Orbán vagy Botka? Ez az egyszerű választás lesz előttünk 2018-ban. Azért álltam bele idén januárban a miniszterelnök-jelöltségbe, mert megelégeltem a demokratikus ellenzék tehetetlenségét. Megelégeltem, hogy a Fidesz csak röhög a markába és senki nem lép, senki nem harcol, csak a szomszédjára mutogat.”
 
Botka beszédében kitért az őt ért fideszes támadásokra is. Mint mondta, senkinek ne legyenek kétségei: ma ő az ellenség, de előbb-utóbb mindenkire sor kerül. Úgy fogalmazott: aki ma homokba dugja a fejét, az holnap már nem tudja onnan kihúzni. „2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert lehet, hogy ez az utolsó esélyünk a szabad, titkos választásra. Utolsó esélyünk arra, hogy az Unió tagjai maradjunk, ne legyünk ismét orosz csatlósállam és hogy mi válasszuk meg a vezetőinket, ne más kényszerítse ránk.”
 
Az MSZP kormányfőjelöltje fontosnak tartotta leszögezni, hogy kizárt bármilyen együttműködés a Fidesszel. Velük nincs alku sem 2018 előtt, sem 2018 után. „Én az elégedetleneket képviselem! Felveszem a kesztyűt, és harcolni fogok értük! Húsz év alatt hét választást nyertem, és most is győzni akarok. De nem magamért, hanem azokért, akik jobb országot, jobb életet akarnak. Álljanak mellém! Álljanak a demokraták mellé! Szavazzanak arra, aki el tudja zavarni ezt a népnyúzó rezsimet, és szilárd szándéka, hogy egybeforrassza a nemzetet!  Azért akarok győzni, hogy mindenki nyertes legyen.”
 
Botka kijelentette: ha győznek, a kevésbé tehetőseket fogja szolgálni. Ennek bizonyítására tételesen felsorolta programjának legfontosabb alapelemeit. „Ha győzünk, bevezetem a megélhetési minimumot! Megemeljük a közmunkások, közalkalmazottak jövedelmét, és a kisemberek kevesebbet fognak adózni.
Nemcsak megemeljük, de adómentessé is tesszük a minimálbért!
Megerősítjük a munkavállalói jogokat, lesz hatékony jogsegélyszolgálat, erős szakszervezetek, amelyek megvédik őket, akár a kormánnyal szemben is!
Ha győzünk, a költségvetés prioritása nem a stadionépítés lesz, hanem a kórházak és az iskolák támogatása, a színvonalas ellátás, és a jó oktatás!
Ha győzünk, korszerű műszerekkel szereljük fel a kórházakat, nem lesznek protekciósok és másodrendű állampolgárok a rendelőkben és a várólistákon!
Az orvosok, ápolók, nővérek végre tisztességes fizetést kapnak! Ha győzünk, visszaállítjuk a tankötelezettséget 18 évre! Növelni fogjuk a gimnáziumi és egyetemi férőhelyeket, visszaállítjuk a tankönyvválasztás szabadságát és a tanárokat anyagilag, szakmailag is megbecsüljük! Ha győzünk, megőrizzük az iskolák ideológiai semlegességét, visszaállítjuk az egyetemi autonómiát és elzavarjuk a fideszes kancellárokat! Ha győzünk, a megújuló energiát fogjuk előnyben részesíteni, nem a Roszatomot! Szegedi mintára átfogó bérlakás-programot indítunk az országban! A nyugdíjak emelésében az infláció mellett a bérek növekedését is figyelembe vesszük! Nem hagyjuk, hogy a kisnyugdíjasok járjanak a legrosszabbul! Ha győzünk, duplájára emeljük a nyugdíjminimumot és visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat! Helyreállítjuk a jogállamot és az alkotmányosságot és Magyarország újra köztársaság lesz! Ha győzünk, bérplafont vezetünk be az állami szférában. A nőket egyenrangú állampolgárokká, egyenrangú munkavállalókká tesszük! Az ügyészséget megtisztítjuk a politikától, és bilincs vár majd a tolvajokra és nemzetgyilkosokra!”
 
Botka László szerint, ha ő és az MSZP győz 2018-ban, Magyarország újra szabad lesz, és mindannyian együtt kiabálhatjuk a Hősök terén, hogy ruszkik haza! „Ha velem vagytok, legyőzzük Orbán Viktort! Éljen Magyarország! Éljenek a demokraták! Győzzenek az elégedetlenek!” – zárta beszédét Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.


Kapcsolódó galéria: Botka László Magyarország miniszterelnök-jelöltje

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »